10 must-do’s in Tallinn, Estland

Wil je eens de platgetreden paden verlaten voor je volgende citytrip? Belgrado is een fijne optie, dat las je hier al. Maar ook wat noordelijker, in de Baltische Staten, is er heel wat moois te zien. Tallinn bijvoorbeeld, een knusse stad die middeleeuwse historiek combineert met trendy ambiance.

1. Het historische centrum verkennen

Sinds een twintigtal jaar staat de middeleeuwse binnenstad van Tallinn op de UNESCO-werelderfgoedlijst en als je er rondstruint begrijp je meteen waarom. Het lijkt wel een filmdecor voor Robin Hood of Braveheart.

Hoe komt het dat dit stadscentrum nog zo middeleeuws is? Wel, Tallinn was een bloeiende handelsstad, gunstig gelegen aan de Baltische zee, van de 13e tot en met de 16e eeuw, de Hanzeperiode. Het is dus in dit tijdperk dat het stadscentrum ontstond.

Sinds die tijd is Tallinn dan wel bezet geweest door diverse naties maar de middeleeuwse stadskern heeft al die eeuwen bijna ongeschonden doorstaan. Je kan zelfs nog delen van de authentieke stadsmuren bewonderen en bewandelen.

2. Alexander Nevski-kathedraal

Deze Russisch-orthodoxe kathedraal in het centrum van Tallinn dateert uit 1900, toen Estland deel uitmaakte van het Russische Rijk. Het toont je pracht en praal, van de vergulde decoratie en het gebrandschilderd glas tot de ajuinvormige torens.

Tallinn Alexander Nevski Reisblog
© Sarah Claes

Voor de Esten was dit op en top Russische gebouw lange tijd een symbool van onderdrukking. In 1924 wilden ze het om die reden zelfs afbreken … maar het ontbrak hen aan budget. In 1991 verklaarde Estland zijn onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie en besloot men de kathedraal te restaureren in plaats van neer te halen. Nu is de kathedraal een van dé monumenten in de stad.

3. Olde Hansa

Sowieso kan je best goed eten in Tallinn – de Eggs Benedict is zaaalig in Rukis en de zalm is zeer lekker in The Golden Piglet – maar dé trekpleister op horecagebied is hier Olde Hansa.

Olde Hansa Tallinn Eten en drinken
© Sarah Claes

Eerlijk is eerlijk. Het is een beetje tegen mijn principes. Normaal gezien vind ik de meest populaire zaken net wat minder van kwaliteit en sfeer. En ik zit liever tussen de locals.

Maar goed, Olde Hansa verdient een uitzondering want de zaak is top. Zowel qua eten als ambiance. Je waant je hier in de Middeleeuwen of een scene van Game of Thrones.

Grote houten tafels, bruine keramieken mokken, verlichting enkel met kaarsen, … en het personeel is gekleed en gedraagt zich net als toen (of ja, hoe wij het ons inbeelden). Oké, het is een act maar het is wel op een zeer sympathieke manier gebracht.

En dé essentie: de gerechten en dranken zijn superlekker. 15e-eeuwse combinaties waar je misschien niet eerder van hoorde, huisgebrouwen bieren en likeuren, originele wildgerechten, alles lekker kruidig. Ik keer in ieder geval terug!

Tip! Je zal twee ingangen zien. Probeer een tafeltje te boeken in het linkergedeelte, bovenaan. Dat is veel gezelliger en ruimer dan de rechterkant.

4. Kunstzinnig Tallinn

Natuurlijk kan je de collectie van Kumu, het Museum voor Moderne Kunst gaan bekijken, maar je vindt in feite kunst in allerlei vormen in deze stad. Enkele voorbeelden:
Telliskivi Creative City, de culturele hotspot van de stad met hedendaagse sculpturen, designwinkeltjes, pop-upstores, fotogalerijen, foodtrucks, …
• Kleurrijke houten vissershuisjes in Kalamaja

• Streetart, onder meer op de Cultuurkilometer (van Linnahall tot Kalassadama)

Streetart Tallinn
© Sarah Claes

5. Kadriorgpark en -paleis

Sarah Belwriting Reisblog Estland
© Sarah Claes

In opdracht van Tsaar Peter de Grote begon men in 1718 aan de bouw van een zomerpaleis in barokstijl met een stijlvol park eromheen. Hij doopte de plek Catharinadal – wat in het Ests uiteindelijk Kadriorg werd – naar zijn tweede vrouw Catharina I.

Toen hij stierf in 1725, was het paleis echter nog niet af en Catharina keek er weinig naar om. Maar … Tsaar Nicolaas I liet het geheel afwerken en dat resultaat kan je nu dus nog steeds aanschouwen. Resultaat: fonteinen, bomenlanen, perkjes, bloemen, planten en een charmant paleis in witte, groene en rode tinten. Leuk om door te wandelen of fietsen!

6. Lennusadam

Tallinn Lannusadam Reistips
© Sarah Claes

Het Maritiem Museum beheert 2 musea in Tallinn: het Scheepvaartmuseum in een toren van de stadsmuur genaamd Dikke Margareta én Lennusadam, gelegen in een oude watervliegtuigloods.

Dat laatste is vrij indrukwekkend, niet enkel de locatie maar ook de tentoongestelde schepen zoals een onderzeeër, een 16e-eeuws scheepswrak, een ijsbreker. Zelfs een replica van een watervliegtuig uit WO II kan je hier bekijken.

Tip! Het hippe museumcafé MARU heeft een fijn terras en (binnen dan) uitzicht op de duikboot.

Reistips Tallinn Sarah Claes
© Sarah Claes

7. Fietsend door Tallinn

Als je even het middeleeuwse centrum wil verlaten, is een tweewieler ideaal. Je kan er eentje huren bij City Bike of Waypoint. Bij beide boek je er ook in een-twee-drie een lokale gids bij. Altijd handig voor wat achtergrondinfo natuurlijk.

Wat kruis je zeker aan op je stadskaart? De zeekant van Tallinn, de Kalamaja-wijk, de Televisietoren in Pirita (ca. 10 km) en het Openluchtmuseum in Rocca al Mare (ca. 7 km) bijvoorbeeld.

8. KGB-museum

In elke Baltische hoofdstad vind je een KGB-museum en in Tallinn vind je dat in Hotel Viru. Het hotel opende in 1972, toen Estland nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie en de Koude Oorlog volop aan de gang was.

Je kan dus al raden dat dit niet ‘gewoon’ een verblijfplaats voor toeristen was. De Russen waren er immers van overtuigd dat zowat de helft van de toeristen spionnen waren …

Dit gebouw heeft bij gevolg een – hoe zal ik het zeggen – creepy geschiedenis. Gasten werden hier nauwkeurig in de gaten gehouden door de KGB (de staatsveiligheidsdienst van de Sovjet-Unie) onder meer via spionagemateriaal, microfoons en antennes, verstopt in het beton en de plafonds.

Bovendien bestond officieel de 23e verdieping niet, de lift ging er ook niet naartoe, omdat de KGB hier een verborgen kantoor had. Die verdieping kan je nu bezoeken, enkel met gids.

Tip! Nog meer KGB-geschiedenis vind je in de kelders van het gebouw op Pagaristraat 1, meer bepaald de vroegere gevangeniscellen en verhoorkamers.

9. Uitkijkpunten in Toompea

Tallinn Citytrip Mist-do's Sarah Claes
© Sarah Claes

Toompea ligt iets hoger dan de rest van de stad. Daarom zijn hier enkele uitkijkplatformen gemaakt zoals Kohtuotsa en Patkuli. Goed voor bevallige stadspanorama’s boordevol rode dakpannen, stadsgroen en kerktorens!

10. Free walking tour

Heb je maar een paar uurtjes tijd? Of wil je meer uitleg over het fascinerende verleden of de hedendaagse delen van de stad? Dan is een free walking tour ideaal. De gidsen zijn enthousiast en je betaalt wat je wilt, áls je dat wilt. Je kan kiezen uit heel wat thema’s. Van een bezoek aan Old Town tot de communistische historie en de industriële kant van de stad. Enkele opties: Guru Walk, Free Tour en Strawberry Tours.

 

Wat denk je? Komt Tallinn op je reislijstje?

PS Ontdek op mijn blog nog meer bijzondere reisbestemmingen zoals Granada, Stockholm, Bosnië en de Azoren!

« »



© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?