De Azoren: reistips voor wandelaars en natuurliefhebbers

Vorige lente trok ik naar een exotische, Europese bestemming: de Azoren. Als digital nomad zoals ze dat tegenwoordig noemen. Want een change of scenery doet je energie en motivatie deugd. Ik koos voor het grootste eiland van de groep: São Miguel.

Werk werd verzet, schrijf-, vertaalopdrachten en interviews afgewerkt. Maar daarnaast deed ik er ook heel wat inspiratie op voor een reisblog over de Azoren. Vandaag dus een overzicht van mijn reistips die van pas komen als je beslist São Miguel te verkennen!

Alsof je in een kleurboek staat
Walhalla voor wandelaars

  1. Sete Cidades
  2. Lagoa das Furnas
  3. Noordkust

Ideale uitvalsbasis op het eiland

  1. Ponta Delgada
  2. Ribeira Grande

Alsof je in een kleurboek staat …

Typ even in Google Afbeeldingen ‘Azoren’ in en je ziet het meteen: de eilanden zijn groener dan groen. 

Sarah Belwriting Azoren Reistips
© Sarah Claes

In combinatie met de felblauwe meren, de rode, paarse, blauwe of witte bloemen en het heuvelachtige landschap geeft dat adembenemende taferelen.

De negen eilanden die de Azoren worden genoemd, zijn vulkanisch. Bijgevolg ontdek je er vulkanen, warmwaterbronnen en kratermeren. Het klimaat is er zacht en erg onvoorspelbaar. Op eenzelfde dag volle zon en stortregen is dus geen uitzondering.

Erg koud wordt het er nooit. De temperaturen schommelen er het hele jaar door tussen de 15 en 25 graden. De wind staat er dikwijls strak en de golven zijn hoog, wat er meteen een surfersparadijs van maakt.

Walhalla voor wandelaars

Wie graag wandelt, gooit op São Miguel met gemak dagelijks de benen los en kijkt ondertussen zijn ogen uit. Op de website van Azores Trails bekijk je de (meestal bewegwijzerde) wandelroutes. Vooral de volgende plekken zet je best op je ‘to-walk-lijst’:

1. Sete Cidades

Het mag dan wel dé toeristische trekpleister van São Miguel zijn, ik kan niet anders dan dit op nummer één zetten. Wellicht een van de meest genomen foto’s is die van het pad naar het uitzichtpunt op de twee meren in de vulkanische krater. Absoluut de moeite waard.

Sarah Belwriting Sete Cidades Azoren Reistips
Sete Cidades © Sarah Claes

Een meer is groen, het ander blauw. Volgens de legende is een tragisch liefdesverhaal à la Romeo en Julia daar de oorzaak van. Een jonge prinses met helderblauwe ogen werd verliefd op een eenvoudige schapenherder met – je raadt het – knappe groene ogen.

Ze droomden van een leven samen, maar de koning stak daar een stokje voor. Hij verkoos een prins als schoonzoon, maar liet wel nog toe dat ze elkaar eenmaal zagen. Bij hun laatste ontmoeting vloeiden er zoveel tranen dat ze twee meren vulden: een groen en een blauw, voor eeuwig van elkaar gescheiden maar toch verbonden …

Het wandelpad in en rond Sete Cidades is ongeveer 12 km lang, maar dat kan je makkelijk inkorten of uitbreiden.

2. Lagoa das Furnas

Blog Briefing Copywriter Sarah Belwriting

Nog zo een topper in de buurt van Ribeira Grande: Furnas. Ikzelf vertrok te voet aan het uitzichtpunt Pico do Ferro en wandelde tot het meer en dan het dorpscentrum van Furnas.

Een combinatie van bewegwijzerde routes van in totaal een twintigtal kilometers. Het pad leidt je doorheen weides, bossen, langs overgroeide ruïnes, een appelblauwzeegroen meer en warmwaterbronnen.

Liever een kortere afstand? Start dan je wandeling in het centrum van Furnas en volg de pijltjes naar het meer. Zo halveer je de afstand.

Sarah Belwriting Azoren Wandelingen
Noordkust © Sarah Claes

3. Noordkust

In principe kan je langs de volledige kust van São Miguel wel knappe wandelingen maken. Op aanraden van de eigenaar van de guesthouse waar ik verbleef, versleet ik vooral mijn wandelschoenen in het noorden.

Persoonlijk vond ik de 18 kilometer lange wandeling van Lomba da Maia richting Ribeira Grande super. Moe gewandeld? Dan neem je een bus in een van de dorpjes die je passeert.

Ideale uitvalsbasis op het eiland?

Op São Miguel vind je vooral logement in de hoofdstad Ponta Delgada en in Ribeira Grande. Verschillende vliegtuigmaatschappijen vliegen op São Miguel. TuiFly vliegt rechtstreeks naar Ponta Delgada vanuit Zaventem (4 à 5 uur). Zij geven je trouwens ook handige TUI-tips voor een vakantie op de Azoren*. Andere maatschappijen maken een tussenstop in Lissabon. Ook fijn als je er nog een citytripje aan deze Portugese hoofdstad aan wil koppelen.

In ieder geval hebben beide Azoorse steden natuurlijk hun voordelen:

Ponta Delgada

Ponta Delgada © Sarah Claes
Ponta Delgada © Sarah Claes

In deze stad vind je erg veel toffe restaurants en bars. Je kan er ook aangenaam zitten op de terrasjes aan de haven. De plek is dus best doenbaar als uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen indien je een auto huurt of georganiseerde uitstappen wil doen.

In de buurt vind je diverse ananas- en theeplantages die je met of zonder gids kan bezoeken. Afspraak in de haven indien je walvissen wil gaan spotten, maar let op: de boten varen niet uit als er te veel wind is, wat regelmatig het geval is.

Sarah Belwriting Azoren Canyoning
Azores Adventure Islands

Boek je een begeleide outdooractiviteit? Dan ontmoet je de lokale gids meestal in Ponta Delgada.

Mijn persoonlijke topper: canyoning met Azores Adventure Islands. Lekker actief en erg sympathieke begeleiding!

Heerlijk eten doe je er bijvoorbeeld bij:

  • A Tasca: tapas, zwaardvis, …
  • Boca de Cena: gewoonweg verrukkelijk eten, kleine kaart maar de kok/eigenaar/garçon komt je zelf vragen waar je precies zin in hebt

Ribeira Grande

Dit gezellige stadje ligt aan de noordkust van São Miguel. Hier is er in tegenstelling tot Ponta Delgada wél beach life. Ik raad deze plek vooral aan als je een surfer of wandelaar bent, want je hebt de perfecte paden én stranden vlakbij.

Sarah Belwriting Azoren RIbeira Grande
Ribeira Grande © Sarah Claes

Ik verbleef er bij Sandra en Fred, namelijk in Guesthouse Costa Norte. Je wordt er hartelijk verwelkomd in hun gezin, krijgt er dagelijks een uitgebreid ontbijt en minstens eenmaal per week de kans om ook ’s avonds aan tafel te schuiven voor heerlijk verse vis. De tips van de eigenaars zijn trouwens fantastisch. Vertel wat je graag doet en Fred stippelt een voorstel voor je uit: te voet, met de wagen of bus, ont- of inspannend, … Topservice!

Tofste plekken om wat te eten:

  • Tuka Tula: hippe strandbar
  • Alabote: restaurant met zeezicht (lees: diner bij zonsondergang), prima forel

Zoals je wel merkt, ben ik alvast fan. Zonder twijfel jij binnenkort ook!

Meer reistips over de Azoren of andere Europese eilanden? Vraag ernaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

*Deze specifieke informatie werd gesponsord door TUI.

« »© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?