Bezoek Granada en laat je betoveren!

Mijn reistips voor het toppunt van Moorse cultuur in Spanje

Geen Spaanse stad zo geworteld in Moorse cultuur als Granada. Dat is niet meer dan logisch als je de geschiedenis er even bijneemt. Pas in 1492 heroverden Los Reyes Católicos – het katholieke koningspaar Isabel de Castilla en Fernando de Aragón – de stadstaat. Eeuwenlang was het immers een van de machtscentra van Al‑Andalús, zoals de Moren hun rijk op het Iberische schiereiland noemden.

Na de Reconquista die wel 800 jaar duurde, was Granada dus het laatste bolwerk van de Moren in Spanje en dat voel je. De Arabische invloeden ontdek je overal in deze levendige studentenstad, van de bouwstijl tot de keuken. In deze blog geef ik enkele plekjes prijs die een streling voor het oog en/of de tong zijn!

Bezoek Granada - Sarah Belwriting Reisblog - panorama

Van theehuis tot topuitzicht

Gezelligheid troef in Granada. Je waant je in een oord van Duizend-en-een-nacht in de vele teterías (theehuisjes): kleurrijke stoffen en kussens, servies in zilver en gekleurd glas, geurige thee, mierzoet gebak, sitarmuziek en shisha (waterpijp).

In de Albaycín-wijk vind je tientallen van deze theehuizen én winkeltjes voor souvenirs, kledij en – als je wil – een volledig meubilair in Moorse stijl. Vanuit deze buurt, die op een heuvel ligt, heb je bovendien een prachtig uitzicht op dé trekpleister van de stad: het Alhambra.

De meest idyllische foto van het fort (of een knap panorama) neem je op een van de uitzichtpunten of miradores. Mijn aanrader? De Mirador San Nicolás, zowel overdag als ’s avonds (overal lichtjes!). Met regelmaat geniet je hier trouwens van de kunstjes van straatartiesten en -muzikanten.

Bezoek Granada - Sarah Belwriting Reisblog - Mirador San Nicolás
© Sarah Claes

¡A tapear!

Tapear is haast een ritueel in Spanje en dan vooral in Andalusië. Vergelijk het met een kroegentocht maar dan met drank én tapas. Op elke plek waar je wat te drinken bestelt, krijg je namelijk meteen wat te eten.

In Andalucía kan je sowieso voor erg redelijke prijzen eten, maar in Granada is het nog straffer: op de meeste plekken krijg je hier nog steeds gratis tapas bij je drank. Geen minikommetje olijven of enkele blokjes kaas zoals we dat in België kennen, wel een schotel patatas bravas, kleine hamburgers, aardappeltortilla, albondigas (gehaktballetjes), enz.

Een pintje, rode wijn, tinto de verano (rode wijn met citroenlimonade) of frisdrank kost je ca. 2 euro en met een drietal rondjes heb je voldoende gegeten. Toppers op dit vlak zijn naar mijn mening La Bella y La Bestia I en II of La Riviera. Niet moeilijk om de bodega’s te vinden, de locals leiden je er vanzelf naartoe!

Wil je liever uitgebreid dineren of genieten van wat specialere tapas? Ook dat is natuurlijk perfect mogelijk. Zoek je bijvoorbeeld een leuk terrasje uit op de Paseo de los Tristes. Op dit langgerekte plein zit je aangenaam onder een pergola, extra mooi in de lente wanneer de paarsblauwe bloemen die erin verweven zijn in bloei staan. Een knap uitzicht op het Alhambra en de bergtoppen van de Sierra Nevada krijg je er zomaar bij.

Bezoek Granada - Sarah Belwriting Reisblog 12
© Tine Verhelst

Swingende avonden

In de bakermat van flamenco, kan je toch niet anders dan de lokale dansers live bewonderen? Dagelijks zijn er diverse optredens te boeken, georganiseerd voor grote groepen toeristen maar leuker, goedkoper én authentieker is een echte flamencobar.

Het talent van de dansers en de muzikanten is immers de moeite waard om wat dichter bij elkaar te zitten. Want toegegeven, de traditionele bars zijn krap. Maar je zal er geen spijt van hebben!

Mijn favoriet is alvast Le Chien Andalou, een ware flamencokelder vlakbij de Paseo de los Tristes waar je meermaals per week terecht kan voor een performance. Reserveren is een must, want je bent niet de enige die hiervan wil profiteren.

Bezoek Granada - Sarah Belwriting Reisblog 11
© Sarah Claes

Geen liefhebber van Spaanse dans en muziek? Aangezien het een studentenstad is, zijn er genoeg danscafés in Granada: El Camborio (in Sacromonte, met terras en prachtig uitzicht over de stad), Vogue (indiemuziek), Mae West, … Al moet je er dan wel een inkomticketje van 10 tot 15 euro voor over hebben. Wat rustiger (en minder duur) zijn de knusse jazzclub Bohemia op Plaza de los Lobos of de Ierse pubs Hannigan & Sons, Paddy’s Pub, … zoals je ze in elke Europese stad wel vindt.

Hoe erheen?

Natuurlijk kan je er een lange roadtrip van maken en naar Andalusië rijden. Minder tijd? Dan kies je voor de vlieger. Ofwel neem je een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland, ofwel vertrek je in Brussel en maak je een tussenstop (meestal in Madrid). Wat ikzelf ook gemakkelijk vind: een vlucht Brussel – Malaga boeken en vervolgens de bus nemen tot Granada, een rit van 1,5 tot 2 uur. Meer informatie vind je bijvoorbeeld op TUI Fly Andalusië.*

Tapas, Moorse cultuur, knappe panorama’s en architectuur, ambiance en (meestal) mooi weer … wat wil je nog meer op een citytrip? Bezoek Granada!

Meer reistips over deze of andere bestemmingen? Lees meer over de toffe steden Valencia, Stockholm en Pokhara. Of ontdek wonderlijke natuur in Bolivië, Argentinië en Schotland. Om nog maar een paar opties te noemen … 😉

Graag een tekst of reisblog voor jouw bedrijf of organisatie? Laat van je horen!

Deze slideshow vereist JavaScript.

 **Deze specifieke informatie werd gesponsord door TUI.

« »



© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?