Op zoek naar een originele bestemming voor een roadtrip met imposante vergezichten of een waar wandelparadijs? Ga dan eens de natuur in Bosnië verkennen! Bergen, valleien, rotsen, bossen … dit land heeft het allemaal.
Bosnië‑Herzegovina merkt na meer dan 20 jaar in het toerisme nog steeds de gevolgen van de Joegoslavië-oorlog. Dat is zonde want het is er wondermooi (en intussen ook weer veilig zolang je op de aangeduide routes blijft). De steden en dorpjes zijn de moeite qua cultuur en sfeer maar het land is ook een topper wat natuurpracht betreft. Ik beschrijf hier enkele niet te missen plekken!
In deze reisblog:
Sutjeska Nationaal Park
Kravice-watervallen
Umoljani en omgeving
Trebević
Dichtbegroeide oerbossen, groene valleien, hoge bergtoppen en koele meertjes … de ongerepte, sprookjesachtige schoonheid van de Bosnische natuur overvalt je in Sutjeska. Het is een van de oudste nationale parken van Bosnië en maar liefst 17.500 hectare groot. Vele kilometers voor de boeg dus!
Maglić
Een van de uitdagingen die je hier kan aangaan is de beklimming van de Maglić, de hoogste berg van Bosnië die met zijn 2.386 meter boven het nationaal park uitrijst. Het is een tocht die je echter niet mag onderschatten. Het pad is namelijk steil, glad en hoog … een combinatie die zeker na een regenbui gevaarlijk wordt. Om ongelukken te vermijden, reken je hier dus best op de ervaring en kennis van een lokale berggids. De tocht omhoog duurt ca. 4 uur en naar beneden ca. 3 uur.
Meren … en meer
Het spreekt voor zich dat er in dit gigantische natuurgebied in Tjentište nog heel wat andere gemarkeerde wandelpaden zijn (2 tot 22 km lang). Zo kan je bijvoorbeeld het oerbos Perucica verkennen. Hier wandel je tussen de minstens 300 jaar oude, 60 meter hoge zwarte dennen en beukenbomen. Te midden van die eeuwenoude natuur ontdek je misschien ook de Skavavac-waterval.
Daarnaast kan je ook wandelen naar een van de meertjes zoals het lieflijke Trovacko Jezero, waar het trouwens vol schattige minikikkertjes zit!
Oh ja, je kan in Sutjeska trouwens naast een driehonderdtal vogelsoorten ook beren en wolven tegenkomen. Maar wees gerust – zo verzekerde een lokale gids me – ze vallen enkel aan als ze honger hebben. En hun dieet omvat normaal gezien geen wandelaars. 😉
Een overzicht van de wandelroutes in dit gebied vind je op de website van Sutjeska NP. Een deel van de paden maken trouwens deel uit van de Via Dinarica, een route door de Dinarische Alpen.
Andere activiteiten
Geen zin in een wandeling? Het is ook perfect mogelijk om het Nationaal Park per fiets te doorkruisen. Hiervoor werd er een fietsroute uitgestippeld vertrekkend aan het infocentrum in Tjentište, waar je ook fietsen kan huren. De route eindigt 48 km later aan het Orlovac-meer bij een camping en jachthut. Ook watersporten zijn een optie, naargelang het seizoen en het weer.
Logement in Sutjeska
Om je helemaal onder te dompelen in deze Bosnische natuurpracht, verblijf je hier natuurlijk langer dan één dag. Je kan kamperen op specifiek aangeduide plekken, als het weer het toelaat. De leukste overnachtingsplek vind ik echter de berghutten. Absoluut back to basics – in sommige huisjes is er geen warm water, elektriciteit noch telefoonverbinding – maar dat vergeet je al vlug dankzij de overweldigende stilte en panorama’s van de Bosnische bergen. Toch wat meer comfort? Je kan ook terecht in een hostel en een hotel in het park. Bekijk een overzicht van de beschikbare accommodaties.
Er zijn verschillende Balkan-organisaties die je graag begeleiden gedurende dagtrips of langere vakanties. Zoek je advies, hiking- of klimmateriaal of assistentie in Sutjeska? Neem dan rechtstreeks contact op met de directie van het Nationaal Park. Een inkomticket kost je trouwens 3 euro (ter plaatse te betalen).
Kravice-watervallen
Iets toeristischer – naar Balkan-normen dan toch – maar zeker en vast de moeite waard zijn de Kravice-watervallen op ongeveer 45 km van Mostar. Aangezien de Bosnische zomers gepaard gaan met temperaturen tot wel 40°C, zoeken heel wat locals hier verkoeling. Wil je de drukte vermijden, bezoek de watervallen dan buiten het hoogseizoen (juli-augustus).
De 20 (!) wonderlijke watervallen van Kravice zijn 25 meter hoog en maken deel uit van de Trebižat-rivier. Ze komen allemaal uit in een meertje waarin je kan zwemmen en dat door de voortdurende stroming ook in de zomer koel blijft.
De inkomprijs hangt af van het seizoen en bedraagt 2 tot 5 euro. Voor die prijs kan je dus gaan zwemmen rond en zelfs onder de watervallen. Ook kan je voor enkele euro’s een bootje huren of een rondleiding boeken. Een tip: neem behalve zwemgerief ook waterschoenen mee want de ondergrond is redelijk ruw.
Umoljani en omgeving
Het dorp Umoljani is weliswaar schattig maar het is vooral de natuur errond die er een schitterende halte op je Bosnië-trip van maken. Het is namelijk het startpunt van heel wat wandelpaden doorheen de Rakitnica-vallei, met zicht op de berg Bjelasnica.
Bosniërs wijten de grillige vormen die de natuur hier aanneemt trouwens aan een eeuwenoude legende. De groeven waarin de rivier Studeni Potok stroomt in Rakitnica, zouden gevormd zijn door een draak. Dit slangachtige wezen viel de bewoners van Umoljani lastig. Om hem weg te jagen, vroegen ze hulp aan de plaatselijke imam. Samen met de dorpelingen zorgde deze imam ervoor dat de draak versteende nabij de Posiljak-heuvel. Wie goed kijkt, ziet nog de vorm van zijn staart en lijf in de rotsen boven het dorp.
Maar goed, wandelen dus: vertrek vanuit Umoljani voor een magnifieke, min of meer bewegwijzerde wandeling naar Lukomir. (Als er geen rode bollen langs het pad meer te zien zijn, wijst je gps je de juiste richting wel aan. Je ziet het dorp in de verte liggen.) Lukomir is het hoogst gelegen en meest afgelegen dorpje in Bosnië-Herzegovina. Zowel de heen- als terugweg (niet noodzakelijk langs hetzelfde pad) nemen ca. 3,5 uur in beslag. Neem zeker de tijd voor een picknick with a view op de top van de Obalj (1.896 meter)!
Trebević
Ook tijdens je bezoek aan het levendige Sarajevo, kan je er even tussenuit in het nabije natuurgebied rond de berg Trebević. In het gebied zo een 500 meter lager dan de top (1.629 meter) vind je allerlei hotels, restaurants en sportieve attracties. De wandeling naar de top start achter Guesthouse Level Up. Doorheen het sparren- en dennenwoud vind je enkele paden naar de bergtop. Te voet doe je er heen en terug een viertal uur over. Je kan ook met de mountainbike de Trebević beklimmen en een van de vele trails volgen.
Zo, je hebt weer wat inspiratie opgedaan voor een volgende vakantie. De natuur in Bosnië is formidabel dus ga ervan genieten!
⇒ Meer weten over deze of andere Europese bestemmingen? Stuur me een mailtje!
⇒ Ontdek ook tips voor citytrips, wandelvakanties, tripjes in eigen land en rondreizen op mijn reisblog.
Aniek
16 januari 2019 — 06:44
Sutjeska Nationaal Park en Umoljani was ik ook in de winter, toen ben ik er gaan sneeuwschoenwandelen. Prachtig!
Sarah Claes
16 januari 2019 — 17:50
Oh dat moet ook leuk geweest zijn! 🙂
Jessica
16 januari 2019 — 12:18
Wauw wat een prachtige plek en wat een vergezichten! Het is jammer dat het nu winter is, anders was ik zo die kant opgevlogen. Misschien een ideetje voor later dit jaar 🙂 Is het trouwens gemakkelijk om met het openbaar vervoer te reizen of heb je met de auto rondgereisd?
Sarah Claes
16 januari 2019 — 17:52
Zeker en vast een idee voor de zomer! 😉 Ik heb er met minibus met chauffeur rondgereden, geregeld via een lokale organisatie.
Denise
17 januari 2019 — 13:24
Wauw, die bovenste foto. Gaaf! En die huisjes in de mist. En natuurlijk die watervallen. Die stonden al op mijn lijstje nadat iemand anders me die een keer tipte. Leuk dat je er geweest bent.
Wat je bij de reactie hierboven/onder over die minibus met chauffeur schrijft, is dat duur?
Sarah Claes
17 januari 2019 — 14:08
Dankjewel! Alle prijzen, ook voor vervoer, vallen heel goed mee daar hoor. Wij waren wel met een groepje op rondreis, dus dan komt dat per persoon sowieso goedkoper uit. Het maakt voor autoverhuur (met of zonder chauffeur) ook een verschil of je binnen Bosnië blijft of grenzen wil oversteken en vanuit welk land de auto en de chauffeur dan komen. Als je contact opneemt met een lokale organisatie, kunnen zij dat voor je nakijken/regelen. 😉
Kelly
17 januari 2019 — 19:08
Wat een bijzondere bestemming! Ik heb amper iets gezien in Oost-Europa. Toch wel jammer want ik hoor en lees steeds vaker mooie verhalen. Die watervallen lijken me erg gaaf!
Sarah Claes
18 januari 2019 — 15:37
De regio is inderdaad wat minder toeristisch (op Kroatië na dan) maar absoluut de moeite!
Marcella
17 januari 2019 — 20:10
Wauw, wat ziet Bosnië er onwijs mooi uit. De natuur is er fantastisch zo te zien, echt een bestemming voor ons! Ik schuif het land een stuk omhoog op mijn wishlist!
Sarah Claes
18 januari 2019 — 15:46
Slim bedacht! 😉
Maaike
18 januari 2019 — 17:59
Hallalujah, dit ziet er echt zo prachtig uit! Staat op het lijstje 🙂
Sarah Claes
21 januari 2019 — 13:10
Top! Dat wordt ongetwijfeld een geweldige reis! 😉
Jenny
18 januari 2019 — 18:24
Heel gaaf! Ik ga over een paar maanden naar Bosnië. Ik ben vooral benieuwd naar de natuur en watervallen.
Sarah Claes
21 januari 2019 — 13:11
Leuk! Dat wordt genieten! 🙂
Janet
18 januari 2019 — 19:41
Die header!! Wat mooi zeg. Alleen daarvoor zou ik al naar Bosnië willen gaan.. en dan ook nog eens die prachtige watervallen! Het lijkt me een fantastisch land. Zo mooi!
Sarah Claes
19 januari 2019 — 14:01
Bedankt. Dat is het zeker!
Sanne
20 januari 2019 — 13:42
Nooit geweten dat het zo mooi daar is. Het Oostblok moet ik nog bereizen, dus leuke tip!
Sarah Claes
21 januari 2019 — 13:09
Adembenemende uitzichten troef in die regio! 🙂
Dewi
26 februari 2019 — 07:58
Wauw, wat prachtig! Ik vond Bosnië ook een heel mooi en verassend land en zou er graag meer van willen zien. Gaaf dat je zo veel de natuur in geweest bent! Vooral die Kravice watervallen zou ik graag willen zien.
Sarah Claes
26 februari 2019 — 18:18
Oh de natuur was dé reden om ernaartoe te gaan voor mij. Absoluut een aanrader! 🙂
Linda
26 februari 2019 — 11:15
Ik word steeds nieuwsgieriger naar Bosnië. De natuur lijkt me geweldig, die foto’s ook van die bergen, prachtig! Dit klinkt als een perfect land voor een volgende roadtrip
Sarah Claes
26 februari 2019 — 18:16
Inderdaad, een roadtrip is er zalig! 🙂