Dit moet je zien en doen op Sicilië

Eilanden vind ik sowieso hemels, maar Sicilië is toch een van de uitblinkers wat natuur, cultuur en lokale keuken betreft. Ik vertel je in deze reisblog graag waarom deze zuiderse bestemming volgens mij zo de moeite is.

Pittoreske plekjes voor het rapen
Natuurpracht te over
Boeiende steden alom
Eten om je vingers bij af te likken

Pittoreske plekjes voor het rapen

Op de ‘voetbal’ voor de Italiaanse laars, voel je op elke hoek de zuiderse mentaliteit, de eerbied voor traditie en de carpe-diem-mentaliteit. Dorpjes die lijken te slapen maar volledig opleven bij etenstijd, de markt en festiviteiten. Hier vind je het nog. Heerlijk!

Reisblog Sicilië Cefalu Sarah Belwriting

 

Het woord idyllisch lijkt wel uitgevonden voor het beeldige Scopello in de baai van Castellammare: amper enkele kasseistraten groot maar oh zo charmant.

Ik verbleef er in Casa Vito, gerund door de oude, kleine en vooral sympathieke Vito. Hier huur je chalets voor 2, 3 of 4 personen. Verwacht geen grote luxe – het zijn oude huizen – maar wel hangmatten tussen de vijgen- en citroenbomen, barbecue met zicht op zee, knap ministrand op wandelafstand … helemaal zen!

Reisblog Sicilië Scopello Sarah Belwriting
© Sarah Claes

Graag iets meer mensen om je heen? Kies dan voor Cefalù. Hier struin je door een doolhof van middeleeuwse straatjes, profiteer je van indrukwekkende uitzichten vanop de rots die het stadje domineert en kijk je je ogen uit in de weelderige, eeuwenoude kathedraal.

Natuurpracht te over

Je kan Sicilië niet bezoeken zonder een blik te werpen op de Etna. De vulkaan beklimmen? Dat kan! Mijn tip: boek een daguitstap bij Etna Experience. Niet enkel leidt een natuurgids je dan naar de knapste plekken, je krijgt er ook een boeiende uitleg bij, daalt (bijvoorbeeld) af in een lavagrot en zwemt in de prachtige Alcantara-kloof. Je gids komt je ophalen in Catania.

 

Reistips Natuur Sicilië Sarah Belwriting

Groen- en hikingliefhebbers vinden ook hun gading in het Riserva Naturale Orientata dello Zingaro, of kortweg Lo Zingaro. Je wandelt er van het ene idyllische strand naar het andere op een wandelroute van ca. 15 km dwars door het nationaal park. Een duik in het frisse water om de paar kilometer doet absoluut deugd op een hete zomerdag!

Boeiende steden alom

Van Palermo over Agrigento, Taormina en Catania tot Syracuse, cultuur opsnuiven doe je met volle teugen op dit eiland. Niet enkel Italiaanse cultuur trouwens. Sicilië werd doorheen de eeuwen bezet door Grieken, Arabieren, Romeinen, Byzantijnen, Fransen en Spanjaarden. 

Reisinspiratie Sicilië Valle dei Templi Sarah Belwriting

Vooral die Oud-Griekse cultuur ervaar je nog steeds als je door het monumentale, Dorische tempelcomplex Valle dei Templi in Agrigento wandelt of de imposante ruïnes van Neapolis bij Syracuse bezoekt.

Kleurrijke marktjes, barokke paleizen, fraaie stadspleinen, gezellige straten, statige lanen … elke Siciliaanse stad heeft zijn charme. Hoofdstad Palermo is veruit de drukste locatie op het eiland, maar zelfs hier vind je bekoorlijke pleintjes en parken in de luwte. Agrigento verwelkomt je dan weer met een eeuwenoude stadspoort in zijn bevallige wirwar van steegjes en trappen. Een sympathieke logeertip vlakbij die stadspoort is trouwens Portatenea. Erg comfortabele kamers, leuk dakterras en lekker ontbijt!

Reisblog Sicilië Sarah Belwriting Madonna della Lacrime Syracuse
© Sarah Claes

In Taormina moet je zijn als je wil dineren met zicht op zee en het ‘petieterige’ eiland Isola Bella. Syracuse is weer iets volledig anders: een barokke havenstad met een knap historisch centrum op het minischiereiland Ortygia maar gebouwen in moderne, strakke stijl zoals de kerk Santuario della Madonna delle Lacrime.

En voor architectuur met zwarte lavasteen en levendige avonden moet je in Catania zijn.

Eten om je vingers bij af te likken

De typische cucina povera combineert op Sicilië perfect met de verschillende culturen die op het eiland leefden. Antipasti, pasta en pizza met eenvoudige maar superverse ingrediënten dus, maar ook zwaardvis, couscous, arancini (gefrituurde rijstballetjes), sardienen, cannoli (gebak met ricotta) en nog zoveel meer.

In Scopello vind je amper een handvol restaurants maar ze zijn wel de moeite. La Terrazza is zeker een aanrader: lekker eten bij een adembenemend panorama van de baai. En ook Il Baglio op een binnenkoer van het dorp is de moeite als je van degelijke pizza’s houdt.

Reisblog Sicilië Restaurants Sarah Belwriting

 

Op zoek naar een mooi terras én lekker eten in Palermo? Dan moet je op Piazza Marina zijn. Bij Le Pergamene bijvoorbeeld heb je een grote keuze aan goede, eenvoudige pizza’s. Als je eerder zin hebt in een heerlijke pasta, zeevruchten of een degelijk menu, kan je terecht bij Da Bacco.

Gezellig tafelen in Agrigento lukt perfect in Osteria Expanificio, een oude bakkerij omgebouwd tot een knap restaurant met heel wat verrukkelijke gerechten. Taormina is redelijk populair bij binnen- en buitenlandse toeristen, dus je vindt er ontzettend veel restaurants en bars. Een originele eetplek uit de drukte is Timoleone: laidback sfeer in een binnentuin met kleurrijke houten decoratie.

Reistips Sicilië Cannoli Sarah Belwriting
© Sarah Claes

Voor allerlei lokale specialiteiten ga je op de middag even langs bij Pasticceria Savia in Catania. Deze delicatessezaak staat bekend om haar arancini en cannoli van topkwaliteit en in tientallen smaken. Ideaal voor een luxueuze picknick.

Rust, aangename temperaturen, prachtige vergezichten, lekker eten, … Sicilië is een verademing!

 

Nog meer reisinspiratie? Lees verder over eilanden, zuiderse bestemmingen of wandelvakanties!

Deze slideshow vereist JavaScript.

« »



© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?