Natuurwonder in Bolivië: Salar de Uyuni

Met een oppervlakte van 12.000 km² is de Salar de Uyuni in Bolivië de grootste zoutvlakte ter wereld en dat op meer dan 3.600 m hoogte. In het regenseizoen lijkt het een gigantische spiegel. En de rest van het jaar wandel je in een sneeuwwitte woestijn. Al is het dan geen sneeuw of ijs onder je voeten, wel zout. Tien miljard ton zout zelfs. Ga je Zuid-Amerika ontdekken? Dan moét dit natuurwonder op je to-dolijst.

In deze blog:
Surrealistisch landschap
Fun met foto’s
Hoe de Salar de Uyuni bezoeken?
Enkele tips
Hoe geraak je er?
Wat is er in de buurt te zien?
Filmpje

Surrealistisch landschap

Op deze immense zoutvlakte staan is een bijzondere ervaring, met niets te vergelijken en daarom erg moeilijk te omschrijven. Maar ik probeer het toch. 😊 Eens je midden op de vlakte staat, zie je in feite geen begin en geen einde meer. Omdat alles zo wit is rond je, verwacht je enigszins dat het ijskoud gaat aanvoelen. Maar dat is niet zo, of toch niet als de zon erdoor komt.

Sarah Belwriring Reistips Zuid-Amerika
© Sarah Claes

Het contrast tussen de witte ondergrond en de blauwe hemel is onwaarschijnlijk mooi. En in de verte lijken de bergen wel boven de horizon te zweven. In het droogseizoen zie je bovendien overal een soort raster verschijnen van kristalvormen in het zout. Surrealistisch tout court.

Fun met foto’s

Veel mensen kennen de Salar de Uyuni dankzij de vele grappige foto’s online. Je kan hier eindeloos met perspectieven en reflecties (in het regenseizoen) spelen. Van ogenschijnlijk bovenop een pot Nutella staan tot doen alsof je een vriend opeet.

Wil je toffe foto’s? Bedenk dan vooraf iets leuks of neem wat gadgets mee! De reeks op thetravel.com vind ikzelf wel inspirerend. En als je de kans hebt om er de zonsondergang en de sterrenhemel te bewonderen, zou ik zeker die grijpen. Want dat is dé reden dat ik echt nog eens terug wil. 😉

Hoe Salar de Uyuni bezoeken?

De meest logische en voordelige manier om deze zoutvlakte in Bolivië te bezoeken is met een lokale, professionele chauffeur en gids. Dat kan in groepjes of privé.

Zelf rijden kan ook maar het is geen sinecure: je oriënteren hier is niet vanzelfsprekend, je kan de natuur beschadigen én de ondergrond zakt soms in. Om die redenen dekt de gemiddelde verzekering een selfguided trip op de zoutvlakte niet.

Enkele tips voor je bezoek!

Kies je voor een gegidste tour?

Jeeptocht Zuid-Amerika Reistips
© Sarah Claes

Informeer je dan goed en ga de reputatie van de organisatie na, vooral dan wat veiligheid betreft. Er zijn al accidenten gebeurd door dronken Boliviaanse bestuurders of zelfs chauffeurs zonder rijbewijs. De politie probeert dit wel te vermijden door onverwachte controles ter plaatse.

Op uyuniguide vind je een overzicht van de organisaties betrokken in ongelukken de afgelopen jaren. Dat maakt je keuze wat makkelijker.

Rijd je toch liever zelf?

Zoek dan een verhuurder in Bolivië die dat expliciet toelaat, anders ben je mogelijk niet verzekerd of krijg je een wagen mee die helemaal niet geschikt is voor de regio (rond de Salar de Uyuni is er een variatie aan lastige ondergronden).

Overloop je plannen met een lokale specialist, iemand die het gebied echt kent. In elk geval heb je een 4×4 in goede staat nodig, met degelijke gps, een reserveband en al het materiaal om eventuele schade onderweg te fiksen.

Vergeet je zonnebril, hoofddeksel en zonnecrème niet

Net zoals bij het skiën, verbrand je hier veel sneller door de witte omgeving. Daarbij komt nog dat je op hoogte zit, dus de uv-stralen zijn nog schadelijker. En zonder zonnebril is de zoutvlakte wel ja, létterlijk oogverblindend …

Salar de Uyuni Bolivië
© Sarah Claes

Kleed je in laagjes!

Als de zon erdoor komt, is het snel heel warm. Zodra ze weg is, of er wind opkomt, is het erg fris.

Blijf je slapen op of rond de zoutvlakte?

Voorzie een slaapzak en/of thermisch ondergoed, dikke kousen, handschoenen, een muts. Het wordt verschrikkelijk koud ’s nachts en op de meeste plekken is er geen verwarming, zeker als je bij locals logeert, zoals ik toen.

Hoe geraak je op de Salar de Uyuni?

Als je een tour boekt, heb je gewoonlijk meerdere opties. Sommige organisaties starten en eindigen in Uyuni, anderen doen een lus vanuit Tupiza. Daarnaast vertrekken er ook heel wat tours in Chili, door de Atacama-woestijn (ook een aanrader trouwens!), vervolgens de zoutvlakte om dan in Uyuni te eindigen.

Sarah Belwriting Salar de Uyuni Reisblog 13
© Sarah Claes

Of je nu zelf rijdt of een tour boekt, de kans is groot dat het dorp Uyuni je startplaats is. Je geraakt er zowel met de bus als de trein. Check goed de uren, want de meeste bus- en treinmaatschappijen in Bolivië rijden niet 7 dagen op 7.

Op de meeste bussen is er een toilet aanwezig, zo niet voorziet de buschauffeur om de 2 à 3 uur een plaspauze. Als je de oversteek maakt vanuit Peru of Chili, is enkel de bus of privévervoer een optie.

Bus

– Het makkelijkst is vertrekken in La Paz.
– Kostprijs varieert van 10 tot 20 euro.
– Een nachtbus nemen is handig als je zo weinig mogelijk tijd wil verliezen.
– Moeilijke slaper? Maak de kans op nachtrust iets groter en boek een ‘Bus Cama’ zodat je kan liggen.
– Tickets koop je aan een loket ter plaatse of op ticketsbolivia.com.
– Alternatieven voor vertrek: Tupiza (4 u.), San Pedro de Atacama in Chili (12 u.).

Trein

– Vertrek vanuit Oruro of Potosí of dorpen op de route zoals Tupiza of Villazon.
– Je bent vanuit Oruro of Potosí ca. 7 uur onderweg.
– Tickets koop je aan een loket ter plaatse of op ticketsbolivia.com.

Wat is er in de buurt te zien?

Naar de Salar de Uyuni gaan en niets in de omgeving ontdekken, dat zou zonde zijn. In het dorp Uyuni zou ik niet te lang blijven. Hier is echt niets te zien. Wel de moeite op en rond de zoutvlakte zijn Isla Incahuasi (een eiland op de Salar vol cactussen), de geisers, de Ojos del Salar (plekken waar koud water opborrelt) en het treinkerkhof op enkele kilometers van het station van Uyuni.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Er zijn ook enkele hotels en B&B’s op en rond de Salar de Uyuni die volledig uit zout zijn gemaakt. Je kan er overnachten – logisch – maar je kan sommige ook bezoeken. Een lijstje van die zouthotels vind je op boliviatravelsite.com.

Logeren in B&B’s op de zoutvlakte in Bolivië – met andere woorden bij locals – is natuurlijk nog boeiender. Deze plekken hebben niet echt een adres, dus je vraagt best tips aan een lokale organisatie of gids. Zij kunnen de mensen in kwestie voor je contacteren. Overnachten in een van de basic hostels in Uyuni is handig voor vertrek of na aankomst, maar zoals gezegd is hier verder niets te beleven.

Goed, het lijkt me duidelijk. Dit natuurwonder in Bolivië is ontzettend de moeite waard! En als je toch nog niet overtuigd bent, bekijk dan dit timelapsefilmpje eens van professioneel reisfotograaf Enrique Pachaco …

Benieuwd naar nog meer fascinerende plekken in Zuid-Amerika? Lees alvast mijn blogs over Cusco en Argentinië. En houd mijn website in het oog voor meer info over niet te missen natuurwonderen in Zuid-Amerika!

« »



© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?