Dat de natuur in Schotland schitterend is, kon je al lezen in mijn eerste blog over de West Highland Way. Maar op reis zijn – als je het mij vraagt – niet enkel de panorama’s doorslaggevend, ook het budget en de al dan niet culinaire kunsten in de regio zijn van tel. Daar vertel ik je dan ook meer over in deze reisblog!
Meer dan haggis
Cafégewoontes in Schotland
Portemonnee pijnigen?
Meer dan haggis
Toegegeven, toen ik naar Schotland vertrok, had ik niet meteen een vingerlikkend lekkere, lokale keuken verwacht. Haggis, gekookt vlees, black pudding, … niet meteen mijn ding. Viel dat even mee! We hebben eerlijk waar goed – soms heerlijk – gegeten in de highlands.
Naast die populaire, gekookte schapenmaag gevuld met orgaanvlees en havermout staat er namelijk nog heel wat beters op de kaart. Een sappige Angus Beef bijvoorbeeld, een rosé lamskroontje of een hartverwarmende meat pie (soort stoofpotje van wild met een deksel van deeg).
En niet te vergeten: burgers! Geen fastfood, wel grote homemade burgers van herten- of rundsvlees met verse groenten, kaas, frieten of puree. Elke pub heeft wel zijn eigen versie. Topcomfortfood na een zware wandeldag! Ook visliefhebbers hebben trouwens wat te smullen. De gekende fish and chips smaakt zeker wel, als je het op de juiste plek eet toch. Of kies voor een heerlijke Schotse zalmfilet, dikwijls met een krokant, kruidig korstje.
Cafégewoontes in Schotland
Net zoals in de rest van het Verenigd Koninkrijk, is een pint er geen pint. Daarmee bedoel ik: a pint is ongeveer een halve liter. Wil je een naar onze normen gewoon glas bier? Vraag dan a half pint.
Nog een nuttig weetje: in Schotse pubs komt de ober je bestelling niet aan tafel opnemen. Je bestelt dus eten en drinken aan de toog. Nadien brengt men je maal wel tot bij jou.
En de prijs? Dat hangt ervan af of je naar een restaurant, pub of inn gaat. In een knap restaurant kan je zo een 40 euro betalen voor een maaltijd. In een pub daarentegen kost het je minder dan de helft. De kaart is er beperkter maar alles is steeds heerlijk vers en goed gekruid.
Mijn aanraders:
- The Black Bull in Edinburgh: degelijke fish and chips en goed bier
- The Drymen Inn in Drymen: sappig lams en goeie biefstuk
- Beinglas Farm & Campsite: klassieke burger van het huis
- Bridge of Orchy Hotel/Restaurant: gezellig en prima eten, leuke bar met kachel
- Clachaig Inn in Glencoe: topzalm en meat pie, traditionele pub
- Garrison West in Fort William: knus, goed voor koffie, pint of avondmaal
- Bill’s in Glasgow: hemels ontbijt, toffe lunchplek
Portemonnee pijnigen?
Wat vervoer en logement betreft, zijn er verschillende factoren die de prijs kunnen beïnvloeden op je wandelreis.
1. Periode
Zoals je wel verwacht, zijn vliegtickets duurder in de zomerperiode. In het laagseizoen vind je uitzonderlijk weleens een heen- en terugvlucht naar de regio voor 60 euro. In het hoogseizoen kan dat 250 euro worden. Je boekt sowieso best minstens 3 maanden vooraf voor de voordeligste prijs.
Een lowcostmaatschappij kan handig zijn als je maar enkele dagen gaat en enkel met handbagage reist. Een backpack is daar gewoonlijk te groot voor.
2. Route
Voor de West Highland Way vlieg je op Glasgow of Edinburgh. Hoewel Glasgow het dichtst bij het startpunt van de route is, vlogen wij op Edinburgh. Zo konden we deze prachtige stad ook bezoeken. In dit geval moet je natuurlijk wel de prijs van je treinticket Edinburgh – Milngavie erbij rekenen (ca. 20 euro).
Het eindpunt van de WHW, Fort William, ligt op een drietal uur (met de wagen of de bus) van Edinburgh en op 2,5 uur van Glasgow. Wij sloten onze reis af in Glasgow en namen ’s morgens de airportshuttle naar de luchthaven van Edinburgh. Die doet er een uurtje over. Je ziet, de totaalprijs van je vervoer is erg afhankelijk van je planning.
3. Type logement
Het spreekt voor zich dat kamperen de goedkoopste optie is, zolang je wildkampeert. De campings kosten je – vooral in het hoogseizoen – ongeveer even veel als hostels. Al moet je dan wel kampeermateriaal en een stevige rugzak hebben of aanschaffen waar alles in kan.
Ga je zoals ons met een trekkersrugzak op pad, dan spaar je wel de prijs voor baggage transfer uit (ca. 50 euro per persoon). Zo ga je de uitdaging aan met wat minder fysieke belasting. Naast de SYHA-hostels (Scottish Youth Hostel Association), zijn er ook heel wat comfortabele pensions en B&B’s langs de West Highland Way.
Een prijs inschatten voor het logement op je trip is erg moeilijk want de verschillen zijn groot, afhankelijk van het dorp of de stad waar je logeert. En hoe meer luxe, hoe hoger de prijzen. Dat is logisch.
Mijn aanraders:
- Mulberry Lodge in Drymen: kleine, charmante guesthouse met sympathieke gastvrouw, uitgebreid ontbijt, erg comfortabele kamer, optioneel lunchpakket
- Bridge of Orchy Outdoors: superschattige houten pods voor twee with a view (als je de slechte douche erbij neemt)
- Blackwater Hostel in Kinlochleven: zo basic en goedkoop als je zelf wil, keuze uit houten pods met of zonder kitchenette, kampeerplek of kamer
Heb je specifieke info nodig van locals in Schotland? Dan is het forum van Visit Scotland ideaal.
A wee bit more reistips over Schotland of andere locaties? Contacteer me!
Over eten heb ik nog al geschreven. 😉 Lees dus lekker verder over Tallinn, Stockholm, Pokhara en Cusco.
Aniek
20 maart 2018 — 17:41
Ik geloof meteen dat je er goed kan eten! Al sla ik de fish and chips toch over 😉 Fijne tips geef je voor pubs.
Sarah Claes
21 maart 2018 — 13:40
Dat is zo, erg lekker gegeten in Schotland. 🙂
Lotte
23 maart 2018 — 14:07
Ik was in oktober een week in Schotland en heb er in Edinburgh ook genoten van een lekkere burger met een biertje erbij! Vind pubs wel gezellig om wat te eten en inderdaad goed bij prijs. Ik heb gewoon met een kleine backpack als handbagage gereisd: hierdoor was ik maar €40 kwijt voor mijn vliegtuigtickets. Had ik weer meer over voor lekker eten. 😉
Sarah Claes
23 maart 2018 — 15:07
Ah tof! Waw, dat is niet veel. Fijn inderdaad!
Diana
24 maart 2018 — 09:21
Geloof gelijk dat Schotland niet heel goedkoop is maar wat je er voor terug krijgt is niet in geld uit te drukken. Wel typisch dat je eten aan de toog moet bestellen en dat ze dan komen brengen. Ik denk als ik dit niet wist ik daar gewoon 30 minuten op een ober zat te wachten haha.
Sarah Claes
24 maart 2018 — 18:13
Hihi, dat is een feit, dat zijn we in onze contreien niet gewoon. 😉
Yvonn
24 maart 2018 — 10:06
Handig dat je zo veel suggesties geeft. Moet wel zeggen dat ik niet had verwacht dat Schotland zo duur zou zijn! €40,00 voor een hoofdgerecht? Dan geef je dus met gemak €100,- voor 2 personen uit.
Zou dan zeker vaker voor de pubs gaan! 😉
Sarah Claes
24 maart 2018 — 18:12
Ja inderdaad, maar je vindt dan ook op elke hoek een leuke pub!
Lizzie - Globalizious
24 maart 2018 — 13:15
Ik ben nog nooit in Schotland geweest. Dat het mooi is voor wandelen qua natuurlijk wist ik, maar al die zalige eten maakt t zeker nog leuker om die kant op te gaan. Wanneer ik ga bekijk ik zeker nog eens je tips en zal k aanschuiven bij 1 van deze tentjes. Lekker!
Sarah Claes
24 maart 2018 — 18:11
Ja he, ik vind lekker eten op reis net zo belangrijk als een leuke omgeving. 😉