Op wandel in Schotland: over pubs, burgers en budget

Dat de natuur in Schotland schitterend is, kon je al lezen in mijn eerste blog over de West Highland Way. Maar op reis zijn – als je het mij vraagt – niet enkel de panorama’s doorslaggevend, ook het budget en de al dan niet culinaire kunsten in de regio zijn van tel. Daar vertel ik je dan ook meer over in deze reisblog!

Meer dan haggis
Cafégewoontes in Schotland
Portemonnee pijnigen?

  1. Periode
  2. Route
  3. Type logement

Meer dan haggis

Toegegeven, toen ik naar Schotland vertrok, had ik niet meteen een vingerlikkend lekkere, lokale keuken verwacht. Haggis, gekookt vlees, black pudding, … niet meteen mijn ding. Viel dat even mee! We hebben eerlijk waar goed – soms heerlijk – gegeten in de highlands.

Sarah Belwriting - Schotland Pubs
© Sarah Claes

Naast die populaire, gekookte schapenmaag gevuld met orgaanvlees en havermout staat er namelijk nog heel wat beters op de kaart. Een sappige Angus Beef bijvoorbeeld, een rosé lamskroontje of een hartverwarmende meat pie (soort stoofpotje van wild met een deksel van deeg).

En niet te vergeten: burgers! Geen fastfood, wel grote homemade burgers van herten- of rundsvlees met verse groenten, kaas, frieten of puree. Elke pub heeft wel zijn eigen versie. Topcomfortfood na een zware wandeldag! Ook visliefhebbers hebben trouwens wat te smullen. De gekende fish and chips smaakt zeker wel, als je het op de juiste plek eet toch. Of kies voor een heerlijke Schotse zalmfilet, dikwijls met een krokant, kruidig korstje.

Cafégewoontes in Schotland

Net zoals in de rest van het Verenigd Koninkrijk, is een pint er geen pint. Daarmee bedoel ik: a pint is ongeveer een halve liter. Wil je een naar onze normen gewoon glas bier? Vraag dan a half pint

Sarah Belwriting - Schotland tips
© Sarah Claes

Nog een nuttig weetje: in Schotse pubs komt de ober je bestelling niet aan tafel opnemen. Je bestelt dus eten en drinken aan de toog. Nadien brengt men je maal wel tot bij jou. 

En de prijs? Dat hangt ervan af of je naar een restaurant, pub of inn gaat. In een knap restaurant kan je zo een 40 euro betalen voor een maaltijd. In een pub daarentegen kost het je minder dan de helft. De kaart is er beperkter maar alles is steeds heerlijk vers en goed gekruid.

Mijn aanraders:

Portemonnee pijnigen?

Wat vervoer en logement betreft, zijn er verschillende factoren die de prijs kunnen beïnvloeden op je wandelreis.

1. Periode

Zoals je wel verwacht, zijn vliegtickets duurder in de zomerperiode. In het laagseizoen vind je uitzonderlijk weleens een heen- en terugvlucht naar de regio voor 60 euro. In het hoogseizoen kan dat 250 euro worden. Je boekt sowieso best minstens 3 maanden vooraf voor de voordeligste prijs.

Een lowcostmaatschappij kan handig zijn als je maar enkele dagen gaat en enkel met handbagage reist. Een backpack is daar gewoonlijk te groot voor.

2. Route

Voor de West Highland Way vlieg je op Glasgow of Edinburgh. Hoewel Glasgow het dichtst bij het startpunt van de route is, vlogen wij op Edinburgh. Zo konden we deze prachtige stad ook bezoeken. In dit geval moet je natuurlijk wel de prijs van je treinticket Edinburgh – Milngavie erbij rekenen (ca. 20 euro).

Sarah Belwriting - Wandelroute Schotland
© Noah Claes

Het eindpunt van de WHW, Fort William, ligt op een drietal uur (met de wagen of de bus) van Edinburgh en op 2,5 uur van Glasgow. Wij sloten onze reis af in Glasgow en namen ’s morgens de airportshuttle naar de luchthaven van Edinburgh. Die doet er een uurtje over. Je ziet, de totaalprijs van je vervoer is erg afhankelijk van je planning.

3. Type logement

Het spreekt voor zich dat kamperen de goedkoopste optie is, zolang je wildkampeert. De campings kosten je – vooral in het hoogseizoen – ongeveer even veel als hostels. Al moet je dan wel kampeermateriaal en een stevige rugzak hebben of aanschaffen waar alles in kan.

Sarah Belwriting - Bridge of Orchy
© Sarah Claes

Ga je zoals ons met een trekkersrugzak op pad, dan spaar je wel de prijs voor baggage transfer uit (ca. 50 euro per persoon). Zo ga je de uitdaging aan met wat minder fysieke belasting. Naast de SYHA-hostels (Scottish Youth Hostel Association), zijn er ook heel wat comfortabele pensions en B&B’s langs de West Highland Way.

Sarah Belwriting - Schotland pubs
© Sarah Claes

Een prijs inschatten voor het logement op je trip is erg moeilijk want de verschillen zijn groot, afhankelijk van het dorp of de stad waar je logeert. En hoe meer luxe, hoe hoger de prijzen. Dat is logisch.

Mijn aanraders:

  • Mulberry Lodge in Drymen: kleine, charmante guesthouse met sympathieke gastvrouw, uitgebreid ontbijt, erg comfortabele kamer, optioneel lunchpakket
  • Bridge of Orchy Outdoors: superschattige houten pods voor twee with a view (als je de slechte douche erbij neemt)
  • Blackwater Hostel in Kinlochleven: zo basic en goedkoop als je zelf wil, keuze uit houten pods met of zonder kitchenette, kampeerplek of kamer

Heb je specifieke info nodig van locals in Schotland? Dan is het forum van Visit Scotland ideaal.

A wee bit more reistips over Schotland of andere locaties? Contacteer me!

Over eten heb ik nog al geschreven. 😉 Lees dus lekker verder over Tallinn, Stockholm, Pokhara en Cusco.

« »



© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?