Spectaculair Argentinië in 9 hotspots

In het gigantische Argentinië – 2.780.000 km² dat kan wel tellen – bewonder je de meest uiteenlopende landschappen. Weids woestijngebied, machtige bergen, parelwitte zout- en sneeuwvlaktes, kolossale watervallen, gerenommeerde wijngaarden en rode kliffen maar ook kleurrijke steden en schattige dorpjes … In Argentinië kan je maanden rondtrekken en toch elke dag verrast worden.

Een selectie maken was niet simpel, maar deze 9 hotspots in het Noorden van Argentinië mag je – volgens mij – niet missen. Het werd een mix van onontdekte natuur, gekende trekpleisters, amusante activiteiten én plaatsen die  omwille van de (pijnlijke) geschiedenis een bezoek waard zijn.

In deze blog:
1. Streetart in Buenos Aires 
2. Parque Nacional Quebrada del Condorito 
3. Iruya 
4. Watervallen van Iguazú 
5. Museo Provincial de la Memoria in Córdoba 
6. Talampaya 
7. El Chiflón 
8. Ouderlijk huis van Che Guevara 
9. Jujuy

Reisfoto’s

1. Streetart in Buenos Aires

Sarah Belwriting Reisblog Argentinië Hotspots Buenos Aires Streetart
© Sarah Claes

Laten we beginnen met de hoofdstad Buenos Aires. Deze stad met vele facetten en wijken die elk in hun eigen sfeer baden, kan je natuurlijk niet links laten liggen. Om ontzettend veel redenen in feite … maar ik kies er nu alvast eentje uit: graffiti.

Wil je de kunstzinnige kant van de buurten San Telmo of Palermo leren kennen? Dan is een streetarttour er ab-so-luut de moeite.

De kwaliteit en de creativiteit van de graffiti is er gewoonweg top. Heel wat artiesten zoals ARYZ, Chloe Tiravy en Tinku geven hun kijk op de maatschappij, de politiek en de Latijns-Amerikaanse geschiedenis. Achter elke tekening schuilt een verhaal en hoe beter en dieper je kijkt, hoe boeiender het wordt.

Een tour over streetart boek je bijvoorbeeld bij Buenos Aires Free Tours of Buenos Aires Street Art. Dikwijls is je gids een kunstkenner, graffitikunstenaar of student Kunstwetenschappen en geeft hij/zij je dus interessante nieuwe inzichten.

2. Parque Nacional Quebrada del condorito

Wondermooie natuurparken bij de vleet in Argentinië, dat staat vast. Een van mijn favoriete onaangeroerde natuurgebieden is Quebrada del condorito in de provincie Córdoba. Hier zie je – zoals de naam al verraadt – condors, naast een pak andere zeldzame vogels en endemische planten.

Sarah-Belwriting-Argentinië-Blog-Parque-Nacional-Quebrada-del-Condorito
© Sarah Claes

De wandelpaden en fietsroutes laten je toe om hier op je eentje rond te struinen, al ga je dan best wel even langs de parkadministratie voor een update. Het weer kan er namelijk snel omslaan. Met een natuurgids erbij ben je natuurlijk zeker van fascinerende weetjes. En het komt ook wel van pas dat hij weet waar de condors zich precies verschuilen …

3. Iruya

Sarah Belwriting Reisblog Argentinië Hotspots - Iruya 3
© Sarah Claes

Dan iets helemaal anders: het afgelegen – je moet 2 uur over een zandweg hobbelen – dorpje Iruya in de provincie Salta. Geen toeristen hier. Amper één ‘restaurant en één ‘B&B’ (jazeker, die aanhalingstekens zijn nodig). Bijna niemand op straat, of het nu over mensen of wagens gaat. En toch staat het in deze lijst? Inderdaad, omwille van de indrukwekkende omgeving en de rust. Verblijf hier 2 dagen en je bent helemaal chill. Wandelen langs een riviertje, met bergen aan beide zijden … heerlijk!

4. Watervallen van Iguazú

Van het ene uiterste naar het andere, want Iguazú kan vanzelfsprekend niet ontbreken in een opsomming van hotspots in Argentinië. Hier moet je even de horden toeristen erbij nemen, maar geloof me: het is het waard. De machtige, luide watervallen van Iguazú laten zowel langs Argentijnse als Braziliaanse kant hun indruk na. Gewoon doen!

Sarah Belwriting Argentinië Waterval Iguazu
© Sarah Claes

5.  Museo Provincial de la Memoria in Córdoba

Sarah Belwriting Reistips Argentinië Córdoba
© Sarah Claes

Even indrukwekkend maar dan op een heel andere, dramatische manier, is het Museo de la Memoria in de levendige stad Córdoba. Met foto’s, bewijzen en getuigenissen herinnert men hier de tienduizenden vermiste personen tijdens de militaire dictatuur van ’76 tot ’83.

De junta (= groepering, regime) onder leiding van Videla gaf namelijk de opdracht tot onwettige arrestaties, moorden en martelingen. Ze stonden bovendien in voor gedwongen verdwijningen van vooral studenten, vakbondsmedewerkers en andere activisten. Niemand weet precies wat er met hen gebeurd is. Of beter gezegd: de mensen die het wél weten, willen/durven het niet zeggen.

Tot op deze dag zijn er nog duizenden vermisten en dus evenveel families die nog steeds hopen hun familielid terug te vinden. Het leger spreekt over 9.000 vermisten. In realiteit zou het – nu nog – om 30.000 mensen gaan. De moeders van de vermisten worden Madres de Plaza de Mayo genoemd, naar het plein in Buenos Aires waar zij elke donderdag in stilte demonstreren.  

De verhalen die je in het museum leest en hoort … je wordt er stil van.  Moeders die hun kind niet levend terugvonden. Herenigde families. Geadopteerde mensen die ontdekken dat ze in feite kinderen zijn van vermiste vrouwen die jaren geleden verplicht werden hun kind af te staan. Dit mogen we niet vergeten …

6.  Talampaya

Sarah Belwriting Reistips Argentinië Talampaya
© Sarah Claes

Terug naar de natuur dan. Het nationaal park van Talampaya in de provincie La Rioja heb je wellicht al eens op foto gezien. Het is een redelijk bekende bezienswaardigheid in Argentinië, ook bij de Argentijnen zelf.

De rode, grillige rotsformaties ontstonden door erosie van water en wind in een woestijngebied met grote temperatuurverschillen. In de oude rivierbedding leefden miljoenen jaren geleden nog dinosaurussen en later ook pre‑Incastammen. Beide hebben hun sporen nagelaten, onder meer in de vorm van fossielen en muurtekeningen.

Wandelen kan, maar bereid je goed voor op weer en wind én vertrek op tijd. Het park is 2.150 km² groot, dus met de wagen of tijdens een minibusexcursie zie je wat meer dan te voet. Aan jou de keuze!

 

7. El Chiflón

Graag imposante rotsen maar iets minder toeristen? Dan is het provinciaal park El Chiflón een optie, op enkele kilometers van Talampaya en Valle de la Luna. Hiken betekent hier ook wat klauteren en klimmen. De rotsen zijn er minder roodkleurig maar de uitzichten zijn sowieso de moeite. Tip: combineer Talampaya en El Chiflón want het contrast is net leuk!

Sarah Belwriting Reistips Argentinië El Chiflón
© Sarah Claes

8. Ouderlijk huis van Che Guevara

Sarah-Belwriting-Reisblog-Córdoba -Alta-Gracia Che Guevara
© Sarah Claes

Che Guevara staat dan wel bekend als Cubaans guerrillaleider, hij is geboren en opgegroeid in Argentinië. Zijn kindertijd bracht hij door in Alta Gracia, want het droge klimaat was er volgens de dokter beter voor zijn astma.

Villa Beatriz, zijn ouderlijk huis, werd opgekocht door de stad en opengesteld voor publiek. Zijn kinderbed, kledij, familiefoto’s, brieven en dagboeken, zelfs zijn motor staat er te pronken.

Je voelt je een beetje een voyeur als je in de kamers rondloopt, maar het is enorm interessant om te zien wie Che was vóór zijn befaamde avonturen. Ook het Jezuïetenklooster en het meer van El Tajamar zijn trouwens een bezoekje waard als je dan toch in Alta Gracia bent.

9. Jujuy

Jujuy is een Argentijnse provincie van meer dan 53.000 km² die grenst aan Bolivië en Chili. Waarom zet ik een volledige provincie op de lijst? Omdat dit een regio is die om een roadtrip vraagt!

De heuvels in zowat alle kleuren van de regenboog, de haarspeldbochten in de bergen, schattige stadjes als Tilcara, Uquia en Purmamarca, … Hier verken je het Atacama‑plateau en Andes-bergketens maar slenter je evengoed rond op traditionele markten, geniet je van ‘iets fris’ op een zonnig terras of schuif je aan tafel in een gezellig restaurant om de streekspecialiteiten te proeven.

Sarah Belwriting Reisblog Argentinië Tips
© Sarah Claes

Scrol nog eventjes door voor een reeks foto’s van elk van deze hotspots! Heb jij nog meer favoriete plekjes in het Noorden van Argentinië? Ik ben benieuwd!

Ontdek ook mijn reisblogs over andere Zuid-Amerikaanse landen, natuurwonderen, betoverende steden, oogverblindende eilanden, verrassende regio’s en/of wandelbestemmingen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

« »



© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?