To-dolijst in de Belgische Ardennen: wandelen!

Om fraaie plekjes te vinden, moet je niet altijd het vliegtuig nemen. Ook dichter bij huis valt er van alles leuks te ontdekken. ‘Onze’ Ardennen bijvoorbeeld! Daarom geef ik je graag enkele tips om je to-dolijst aan te vullen. Vandaag ligt de focus op wandelen!

Reden nummer 1 om erop uit te trekken in de Ardennen: de natuur! Er is zoveel groen dat je zou vergeten dat je nog steeds in eigen land zit. Dit zijn enkele wandelroutes en gebieden die ikzelf alvast erg de moeite vind:

Chemin de fer du Bocq
Ninglinspo
Le Hérou
In de buurt van Dinant
Hoge Venen

Chemin de fer du Bocq

Wandeling Bocq Blog Ardennen Sarah Belwriting
© Sarah Claes

Je kan er een toeristentrein nemen als je wil, maar het is voor de wandeling nabij de Bocq-rivier dat ik erheen trok. De mooie route rond en soms over de oude sporen van de lijn Cindy – Purnode start aan de kerk van Yvoir.

Het vergt een beetje klimmen, de weg zoeken* in het bos, langs boerderijen en akkers, maar deze randonnée is gewoonweg prachtig. Overgroeide treinsporen, weidse Waalse velden, ruwe rotspartijen en eeuwenoude bossen, … het kan tellen als beloning.

Lengte: 14 km
Moeilijkheid: gemiddeld, stukje klimmen, wandelschoenen noodzakelijk
Vertrekpunt: kerk van Yvoir
Kaart, gpx en routebeschrijving: Oude spoorlijn van de Bocq
Beste periode: lente of zomer

* Op 2 plekken moet je even de beschreven route verlaten: ter hoogte van de Ferme de Vénalte en aan de spoorwegtunnel. Met gps lukt het echter prima om het pad terug te bereiken.

Ninglinspo

Ninglinspo Wandelen Ardennen Blog Sarah Belwriting
© Sarah Claes

Iets bekender als het over de Ardennen gaat, is wellicht de wandeling aan de Ninglinspo, een zijrivier van de Amblève.

Wanneer je start aan de Auberge de Ninglinspo in Nonceveux, merk je meteen de gemarkeerde routes van 2,5 en 6 km op. Leuk als familie-uitje. Bij mooi weer in het weekend en in vakantieperiodes, ben je dus zeker niet de enige wandelaar en zit het terras van de herberg goed vol. 

Maar … wij kozen voor een verlenging en maakten er 15 km van. Het voordeel: na een paar kilometer op de oever van de rivier laat je de andere toeristen achter je. In de omliggende dennenbossen, dorpjes en weides die doen denken aan The Sound of Music, doet de rust van de natuur absoluut deugd.

 

 


Lengte:
15 km
Moeilijkheid: licht
Vertrekpunt: Auberge de Ninglinspo in Nonceveux
Routebeschrijving en gpx: La vallée du Ninglinspo
Beste periode: heel het jaar door

Nog meer inspiratie voor uitjes in België? Check zeker eens mijn tips om te wandelen in Limburg.

Le Hérou

Le Hérou Wandelen Ardennen Sarah Belwriting Blog
© Sarah Claes

In Nadrin – bij Houffalize – liggen de indrukwekkende rotsen van Le Hérou. Ook hier zijn er verschillende routes, van 7 tot 15 km, die allemaal starten aan het verlaten hotel Belvedère.

Een groot deel van deze wandeling loopt langs de oever van de Ourthe, maar dan ook echt op de gladde rand ervan. Er hangen bijgevolg geregeld kettingen aan de rotswanden om je aan vast te houden. Plan deze wandeling dus enkel op een droge, warme dag.

Enerzijds zal het water te hoog staan en kan je simpelweg niet door. Anderzijds moet je oppassen als het de dag voordien geregend heeft, want dan zijn de rotsen glibberig. Een valpartij is dan vlug gebeurd.

Lengte: 12 of 15 km
Moeilijkheid: gemiddeld, stukje dalen en stijgend klimmen, wandelschoenen nodig
Vertrekpunt: uitkijktoren en verlaten hotel Belvedère in Nadrin
Routebeschrijving, kaart en gpx: Le Hérou 12 km of 15 km
Beste periode: zomer

In de buurt van Dinant

Wandelen langs de Maas en met uitzicht op de donkergroene Ardense bossen … heerlijk op een zonnige zondag! Starten doe je aan het station van het slaperige dorpje Godinne.

© Sarah Claes

Vervolgens zijn er verschillende opties, waarvan ik er al enkele heb uitgeprobeerd. Je loopt sowieso een deel op asfalt en een deel op bospaden. Het leukst is natuurlijk eindigen in het charmante Dinant.

Volg bijvoorbeeld de GR126 via Evrenailles en Houx. Of kies voor het fiets-/wandelpad RAVEL langs de oever van de Maas. Of volg gewoon een van de routebeschrijvingen die ik hieronder voor je opsom.

Dit zijn in principe geen luswandelingen (hoewel je dat er wel van kan maken), dus je kan perfect de trein nemen tot Godinne en bijvoorbeeld weer terug vanuit Yvoir of Dinant.

Lengte: van 4 tot 32 km
Moeilijkheid: licht, weinig hoogteverschillen
Vertrekpunt: station van Godinne
Routebeschrijvingen, kaarten en gpx: Godinne – Maredsous – Yvoir (32 km) of Godinne – Dinant (20 km) of Groene Haltes (4, 17 of 21 km)

Meer tips voor Dinant, Bouillon, Bastogne, Durbuy, en zoveel meer? Die vind je in deze leuke blog van Dit is Anne!

Hoge Venen

In de Hoge Venen kan je ettelijke dagen wandelen, zoveel moois is er te zien. Van het natuurgebied rond de Baraque Michel tot het dal van Trôs-Marets en Mont-Rigi, over modderige boswegjes of leuke plankenpaden … Niet voor niets staat dit gebied ook bij heel wat buitenlanders op het lijstje van favoriete plekjes in België!

Winterwandeling Ardennen Blog Sarah Belwriting
© Sarah Claes

Ik ga vooral graag naar dit knappe stukje Ardennen in de winter. Dan hoor en voel je de sneeuw kraken onder je schoenen en zijn de panorama’s wonderlijk wit. Ontdek zeker eens de regio Jalhay, Sart-lez-Spa en Ster vlakbij Francorchamps.

Hier zijn heel wat bewegwijzerde wandelroutes te verkennen, van enkele uren beweging tot dagtochten. Deze regio is een pak minder druk dan nabij de Baraque Michel en Signal de Botrange. Op zich zijn deze routes niet zwaar, maar met sneeuw stap je natuurlijk net iets trager.

Lengte: zelf te kiezen
Moeilijkheid: licht, met sneeuw gemiddeld
Routebeschrijvingen en kaarten: Tourisme Jalhay Sart of Ostbelgien
Beste periode: herfst en winter

 

Welke wandelroutes in de Ardennen raad jij aan?

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ontdek nog meer reisverhalen, van A(rgentinië) tot Z(weden) verder op mijn reisblog!

« »© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?