Waarom bohemiens, hipsters én techneuten zich thuis voelen in Belgrado

Wat weet je eigenlijk over Belgrado? Het is inderdaad de huidige hoofdstad van Servië en van het vroegere Joegoslavië … Maar een uitgebreider antwoord krijg je van de meeste mensen niet. De stad is jammer genoeg weinig gekend bij toeristen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Sarah Belwriting Reisblog Belgrado Skadarlija
© Sarah Claes

Er valt namelijk heel wat te beleven en te ontdekken in Belgrado, of je jezelf nu als een gypsy traveler beschouwt, verzot bent op wetenschap en geschiedenis of trendy eettentjes verkiest.

Belgrado voor bohemiens
Place to be voor hipsters
Enkele toffe adresjes
Bijleren in boeiend Belgrado

Belgrado voor bohemiens

De buurt Skadarlija in Stari Grad (het oude stadsgedeelte), werd in de 19e eeuw bewoond door zigeuners en kreeg toen de naam gypsy quarter. In de 20e eeuw, volledig in de heersende vrije geest in Europa, groeide de buurt zelfs uit tot dé ontmoetingsplaats voor intellectuelen en artiesten.

In de pittoreske, gezellige restaurantjes en bars – door de locals kafanas genoemd – vond je destijds schrijvers, acteurs en kunstenaars terug om er inspiratie op te doen of te filosoferen, dikwijls bij een glaasje rakija. Niet voor niets staat Skadarlija bekend als het Montmartre van Belgrado, inclusief straatmuzikanten.

Sarah Belwriting Reizen Belgrado Blog
© Sarah Claes

Houd je dus van slenteren door romantische steegjes met de typische kasseien, lantaarnpalen en bloemen of gezellig tafelen met live (zigeuner)muziek?

Laat deze bohémien buurt dan zeker niet links liggen. Vele bekende artiesten gingen je trouwens al voor en daar zijn de locals terecht trots op. Bezoek van Jimi Hendrix, Alfred Hitchcock, Cathérine Deneuve of de Spaanse koning Juan Carlos, enz. kan natuurlijk wel tellen!

 

Place to be voor hipsters

Levendig en trendy, zo kan je Belgrado tegenwoordig wel omschrijven. Van hippe koffiebars en knappe terrasjes tot drijvende nachtclubs langs de oever van de Donau en de Sava … je vervelen wordt moeilijk!

Enkele toffe adresjes

Sarah Belwriting Reistips Belgrado Tag
© Sarah Claes
  • Balkon (Balkanska 13): hipsterbar met leuk terras en jazzy muziek
  • Tag (Savski kej): drijvende Italiaans getinte brasserie/nachtclub met mooi uitzicht op de Sava en de oude stad
  • Manufaktura (Kralja Petra 13): trendy restaurant dat vooral opvalt dankzij het met parasols overdekte terras, de degelijke omeletten en burgers
  • Mama Shelter Bar & Restaurant (Kneza Mihaila 54A): origineel ingericht etablissement bovenop een winkelcentrum met prachtig dakterras

    Sarah Belwriting Belgrado Mama Shelter
    © Sarah Claes

Wie de stad écht wil beleven, doet natuurlijk wat de locals doen. Ga dus gezellig picknicken op het ‘strand’ Ada Ciganlija of in het Palas-park. Proef van lokale dranken zoals Jelen (bier) en slivovitsj (rakija van pruimen). Stil je honger met Servische gerechten zoals ćevapčići (worstjes), burek (deeggerecht) of pljeskavica (hamburger) bijvoorbeeld in de voormalige industriële wijk Savamala.

Laat je vervolgens onderdompelen in een cultureel bad van kunst, muziek, dans én eclectische keuken in de trendy Dorcol-wijk. En om de avond goed in te zetten – voor je de bloemetjes buitenzet in een van de fancy clubs – geniet je van een prachtige zonsondergang vanop het fort in het Kalemegdan-park.

Klinkt als een onvergetelijk weekend onder vrienden, toch?

Sarah Belwriting Belgrado Reizen
© Sarah Claes

Bijleren in boeiend Belgrado

Je verdiepen in de geschiedenis van Servië kan natuurlijk perfect in Belgrado. Van de 3e eeuw v.C. – toen nog onder de naam Singidinum – tot nu, kent de stad een rijke en boeiende geschiedenis. De verhalen vind je overal terug: in musea, ruïnes en zelfs kerken.

Sarah Belwriting Reistips Belgrado Fort
© Sarah Claes

Bezoek het Militair Museum of ga op zoek naar sporen van Kelten en Romeinen in het eerdergenoemde Kalemegdan-fort.

De Ružica-kerk is ook zo een ‘lichtend’ voorbeeld van de oorlogsgeschiedenis van de stad. Het kleine, donkere kerkje werd door de eeuwen heen al ingenomen door Turken, Oostenrijkers, Hongaren en natuurlijk Serviërs.

Het heeft zelfs een eeuw lang gediend als opslagruimte voor buskruit. Maar wat nog het meest in het oog springt tegenwoordig zijn de luchters en ornamenten gemaakt van wapens door soldaten tijdens WOI …

 

Meer interesse voor wetenschap en techniekDan vind je je gading in het Automobielmuseum, het Tesla-museum of het Luchtvaartmuseum.

Sarah Belwriting Reisblog Belgrado
© Sarah Claes

Het Tesla‑museum herbergt duizenden technische objecten, uitvindingen, foto’s en boeken van ongetwijfeld een van de belangrijkste ingenieurs/uitvinders aller tijden. 

Ben je gefascineerd door de (Joegoslavische) luchtmacht, dan is het Luchtvaartmuseum jouw ding. Hier worden immers meer dan 200 vliegtuigen, straaljagers, raketten en helikopters tentoongesteld, evenals wrakken van gebombardeerde toestellen in de jaren 90.

Voel je de bohemien, hipster of techneut in jezelf al opborrelen? 

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lees ook mijn reistips voor Spanje, Schotland, Estland, Portugal, Peru, …

« »© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?