Waarom een taal leren wél belangrijk is

Een uitgebreide talenkennis, dat staat mooi op je cv. Maar is dat de enige reden om een vreemde taal te leren? Zeker niet, je haalt meer voordelen uit het kennen van vreemde talen dan je zou denken. Van je verstaanbaar maken tijdens het reizen tot de kans op Alzheimer verkleinen …

Stevige basis
Engels volstaat?
Hersenen trainen
Alzheimer vermijden

Stevige basis

OK, als copywriter/vertaler/reisleider ben ik misschien niet volledig objectief. Talen en reizen zijn simpelweg essentieel in mijn leven. Maar toch, het belang van talen kan niet genoeg benadrukt worden en niet alleen ik vind dat.

Onlangs was er in de media nog een discussie over het nut van Latijn en Grieks in de middelbare school. Die talen zijn dood, dus je bent er niets mee denk je? De petities tegen het afschaffen van Oudgrieks bewijzen toch wel het tegendeel.

Een nieuwe taal aanleren, gaat bijvoorbeeld veel sneller. Je herkent immers grammatica en woordenschat, zeker bij Romaanse talen. Er zitten meer Griekse woorden in onze taal dan je denkt. En zelfs bij vakken in cultuur en filosofie heb je later wat voorsprong.

“Je redt je toch overal met Engels”

Engels is een wereldtaal, dat klopt. Maar dat geldt ook voor Spaans, Frans, Mandarijns, Arabisch en Russisch. Kan je Engels? Gebruik het dan waar je kan. Maar je mag niet verwachten dat ze in elk land Engels begrijpen en spreken.

Je onderdompelen in de lokale cultuur van een land gaat gewoon veel vlotter, zelfs al ken je maar een paar woordjes van de vreemde taal. Een zakwoordenboekje doet wonderen! Of wil je op een leukere manier de basics van een taal leren? Gratis apps genoeg! Ontdek bijvoorbeeld deze handige lijst van 18 gratis taalapps van Lex Krishnadath.

Train je hersenen

Door een andere taal dan je moedertaal te bestuderen, oefen je het denkvermogen. Je doet aan hersenfitness, zeg maar. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Het gebied in je hersenen waar informatie wordt opgeslagen, verandert effectief bij elke nieuwe taal die je aanleert.

Je hersenen gaan multitasken als je overschakelt naar een vreemde taal. Ook ga je beter letten op nuances, context, enz., zelfs in je eigen taal. Je gaat namelijk automatisch grammaticale verschillen zien tussen beide talen en meer structuur vinden in je moedertaal.

Effecten op Alzheimer

Nog straffer: kennis van meerdere talen vertraagt dementie én Alzheimer. Studies bewijzen dat tweetalige personen de ziekte later ontwikkelen. Wanneer je brein nieuwe woordenschat en conversatievaardigheden opslaat, maakt het nieuwe zenuwbanen aan. Je houdt je hersenen dus langer ‘jong’.

Het geldt dus je leven lang: meertalig zijn heeft enkel voordelen!

Heb je een vertaling nodig? Spaanse, Franse en Engelse teksten vertaal ik graag voor jou. Geef me een seintje!

Foto ©Sarah Claes. Locatie: Colca Canyon, Peru.

« »



© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?