De vorige blog over wandelroutes in Limburg lijst alvast 4 wonderlijke opties in voortreffelijk natuurgebieden voor je op, maar er zijn nog zóveel meer paden te bewandelen in de bronsgroene provincie. Daarom hierbij deel 2: een reeks tips om fijn te wandelen in Limburg. Van de Hoge Kempen en Munsterbilzen tot de Vallei van de Zwarte Beek!
Nationaal Park Hoge Kempen
De blikvanger van Limburg
Het enige nationale park van België is goed voor meer dan 12.000 hectare bos, heide, waterplassen, landduinen en mijnterrils. De variatie binnen dit gebied is natuurlijk groot en dat maakt het net zo boeiend! Er lopen dan ook ontzettend veel wandelroutes door het NP, dat opgesplitst is in 9 wandelgebieden. Al deze routes zijn bewegwijzerd. Je kiest gewoon ter plaatse welk(e) kleurtje(s) je wil volgen. Enkele tips om te wandelen in Limburgs knapste park!
Bergerven – Opoeteren (Maaseik)
Bergerven is het noordelijkste deel van de Hoge Kempen. Het maakt pas deel uit van het NP sinds 2020. De toegangspoort aan ’t Eilandje aan de Zuid-Willemsvaart is nog niet klaar, maar je kan natuurlijk wel alvast het Kempens Plateau en de Maasvallei verkennen.
Ik raad aan om te starten in het centrum van Opoeteren (kerkplein) of in de Ketelstraat in Neeroeteren. Vervolgens maak je zelf aan de hand van de bewegwijzering je wandeling zo lang als je wil. Je gaat een heel stuk langs de Bosbeek, door imposante bossen. De route stijgt en daalt een beetje, aangezien je wisselt tussen plateau en vallei. Wandelschoenen zijn dus wel handig.
Start- en eindpunt: Kerkplein Opoeteren of parking aan het einde van de Ketelstraat in Neeroeteren
Connecterra – Maasmechelen
Spectaculaire panorama’s gegarandeerd in dit wandelgebied aan de vroegere steenkoolmijn van Eisden! Ook dít is België. Niet voor niets is Connecterra het meest populaire gedeelte van het nationale park.
Enkele routes zijn tijdelijk onderbroken wegens werkzaamheden, maar je hebt nog steeds de keuze uit een gele (1,4 km), blauwe (3,9 km) of paarse route (13 km). De paarse leidt je langs alle hoogtepunten van Connecterra, inclusief hét adembenemende uitzichtpunt.
Start- en eindpunt: Toegangspoort Connecterra (vlakbij Maasmechelen Village)
Inkom: 3 euro
Kattevennen – Genk
Ook Kattevennen is een van de toegangspoorten tot het NP, op amper een drietal kilometer van het station van Genk. Enkele luswandelingen starten aan het planetarium, een van de 5 volkssterrenwachten van Vlaanderen.
De gele route (11,5 km) is zeker de moeite. Je wandelt voornamelijk door dennenbossen en passeert ook aan de Papendaalse plas. Een reis langs sterren en planeten én een deugddoende boswandeling op één dag? Hier kan het.
Start- en eindpunt: Cosmodrome, Planetariumweg 19, Genk
Herstappe
Jan Zonder Vrees Wandeling
Zin in een gemoedelijke zondagse wandeling? Dan is deze wandelroute (5,5 of 10,5 km) in Herstappe ideaal. Het dorp telt amper een 80-tal inwoners en is daarmee de kleinste gemeente van België. Wat oppervlakte (1,35 m²) betreft is Herstappe bovendien ook de kleinste gemeente van Vlaanderen. Vanzelfsprekend leidt de wandellus je dus ook buiten dit dorpje, naar het naburige dorp Rutten.
Je wandelt hier door velden, langs kapelletjes, oude hoeves, holle wegen, lindebomen, … Deze route is niet erg uitdagend, maar wel een zeer rustgevende optie als je wil wandelen in Limburg.
Start- en vertrekpunt: Politiekantoor, Dorpsstraat
Afstand: 5,5 of 10,5 km
Route (bewegwijzerd): routeyou.com
De Vallei van de Zwarte Beek
Bijzondere beekvallei in de Lage Kempen
Van Hechtel tot Diest loopt de Zwarte Beek, een zijrivier van de Demer. Het beekdallandschap is goed voor meer dan 1.500 hectare natuur én dus tientallen wandelingen door elzenbroekbossen, graslanden, heidevelden en zoveel meer.
Hét diertje dat dit natuurgebied kenmerkt is de watersnip. Deze vogel vind je niet veel meer in Vlaanderen. De meeste broedkoppels leven in deze vallei. Het bezoekerscentrum in Koersel (Beringen) heet dan ook toepasselijk De Watersnip. Hier starten een zevental wandelingen, maar je kan ook in de andere gemeentes starten: Hechtel-Eksel, Halen of Lummen.
Op de meest natte stukken van het gebied loop je over houten paden, maar sowieso zijn wandelschoenen in deze moerassige streek wel handig.
Mijn favorieten? In elk gebied raad ik de rode routes aan. Die zijn het langst en het meest gevarieerd.
Leuk vind ik bijvoorbeeld de rode wandeling in Zelem door heuvelachtig open valleigebied, visvijvers, kijkhutten om de vele vogels te observeren. Iets steviger – maar ook zeker doenbaar – is de rode wandeling (10 km) rond en op de Venusberg in Meldert met prachtig zicht op kleurrijke weides, veen en heide.
Ook een hele mooie wandeling is de rode route (7,10 km) in Koersel. Deze is wel enkel in het weekend toegankelijk omdat je deels over militair domein wandelt.
Start- en eindpunten:
– Bezoekerscentrum De Watersnip, Grauwe Steenstraat 7, Koersel (Beringen)
– Zelemsebaan 2, Meldert (Lummen)
– De Pastorie, Dorpsstraat 34, Zelem (Halen)
– Kruidentuin De Theepot, Ashoekstraat 2, Lummen
Routes (bewegwijzerd): natuurpunt.be en bijvoorbeeld ook routeyou.com/zelem-limburg of routeyou.com/meldert-venusberg
Lees nog meer over wandelroutes in Limburg. Of in de Ardennen. Door Schotland. Of op de Azoren.
Marcha
6 november 2020 — 19:25
Deze blog sla ik zeker op! Komende uit Nederlands Zuid Limburg zijn deze mooie plekken allemaal dichtbij, en de meeste heb ik nog niet bezocht. Dank je wel!
Sarah Claes
7 november 2020 — 14:32
Met veel plezier! 😉
Lizette
8 november 2020 — 11:53
Weer hele mooie wandelingen. Vooral de mogelijkheden bij Connecterra spreken me aan. Maar zo te lezen ben ik niet de enige. Het klinkt ook lekker exotisch wel.
Sarah Claes
8 november 2020 — 13:54
Ja he, de naam klinkt wel zuiders. 🙂 Heel mooi daar!
Jacoba
11 november 2020 — 10:18
Oh, weer zo’n mooi lijstje! Vooral die wandelingen in NP de Hoge Kempen lijken me heel mooi, dank voor de tips!
Sarah Claes
13 november 2020 — 11:19
Fijn dat je het interessant vond! 🙂
Anne - DitisAnne.nl
12 november 2020 — 10:45
Gaaf!! Met een vriendinnetje ga ik vaak wandelen in de Ardennen maar we hoeven dus helemaal niet zo ver door te rijden! Prachtige foto’s heb je gemaakt!
Sarah Claes
13 november 2020 — 11:20
Dank je wel! 🙂 Nee inderdaad, zo veel moois dicht bij huis!
Yvonne
12 november 2020 — 19:46
Heeft België slechts 1 nationaal park? Hoe kan dat? Er is zo veel mooie natuur! Dat blijkt maar weer uit jouw blog, opnieuw vol wandelinspiratie.
Sarah Claes
13 november 2020 — 11:23
Ja, veel natuurgebieden natuurlijk, maar slechts 1 nationaal park!
Aniek
13 november 2020 — 19:43
Ik kende deze gebieden nog niet. Kattevennen , met de route naar de Papendaalse plas, lijkt me prachtig.
Sarah Claes
16 november 2020 — 13:27
Weer nieuwe inspiratie dan! 😉
Marcella
16 november 2020 — 20:14
Jeej, nog meer moois om te wandelen in Limburg! Wij vieren kerst in Limburg, dus dankzij jouw blogs gaan we ons prima actief vermaken!
Sarah Claes
17 november 2020 — 14:24
Oh super! Ik duim voor een leuke kerstperiode in Limburg!
Linda
27 november 2020 — 22:52
Wat een mooie wandelingen! Ik ben nog nooit in Limburg geweest in mijn herinneringen, dus ik zou graag eens die kant op gaan!
Sarah Claes
30 november 2020 — 13:57
Zeker doen! 🙂