Wandelen in Limburg: toffe routes – deel 2

De vorige blog over wandelroutes in Limburg lijst alvast 4 wonderlijke opties in voortreffelijk natuurgebieden voor je op, maar er zijn nog zóveel meer paden te bewandelen in de bronsgroene provincie. Daarom hierbij deel 2: een reeks tips om fijn te wandelen in Limburg. Van de Hoge Kempen en Munsterbilzen tot de Vallei van de Zwarte Beek!

Wandelen in Limburg Connecterra_ Hoge Kempen Sarah Belwriting (23)
© Sarah Claes

Nationaal Park Hoge Kempen

De blikvanger van Limburg

Het enige nationale park van België is goed voor meer dan 12.000 hectare bos, heide, waterplassen, landduinen en mijnterrils. De variatie binnen dit gebied is natuurlijk groot en dat maakt het net zo boeiend! Er lopen dan ook ontzettend veel wandelroutes door het NP, dat opgesplitst is in 9 wandelgebieden. Al deze routes zijn bewegwijzerd. Je kiest gewoon ter plaatse welk(e) kleurtje(s) je wil volgen. Enkele tips om te wandelen in Limburgs knapste park!

Wandelen in Limburg Connecterra_ Sarah Belwriting (28)
Bergerven © Sarah Claes

Bergerven – Opoeteren (Maaseik)

Bergerven is het noordelijkste deel van de Hoge Kempen. Het maakt pas deel uit van het NP sinds 2020. De toegangspoort aan ’t Eilandje aan de Zuid-Willemsvaart is nog niet klaar, maar je kan natuurlijk wel alvast het Kempens Plateau en de Maasvallei verkennen.


Ik raad aan om te starten in het centrum van Opoeteren (kerkplein) of in de Ketelstraat in Neeroeteren. Vervolgens maak je zelf aan de hand van de bewegwijzering je wandeling zo lang als je wil. Je gaat een heel stuk langs de Bosbeek, door imposante bossen. De route stijgt en daalt een beetje, aangezien je wisselt tussen plateau en vallei. Wandelschoenen zijn dus wel handig.


Start- en eindpunt: Kerkplein Opoeteren of parking aan het einde van de Ketelstraat in Neeroeteren

 

 

 

Connecterra – Maasmechelen

Wandelen in Limburg Connecterra_ Sarah Belwriting (25)
Connecterra © Sarah Claes

Spectaculaire panorama’s gegarandeerd in dit wandelgebied aan de vroegere steenkoolmijn van Eisden! Ook dít is België. Niet voor niets is Connecterra het meest populaire gedeelte van het nationale park.


Enkele routes zijn tijdelijk onderbroken wegens werkzaamheden, maar je hebt nog steeds de keuze uit een gele (1,4 km), blauwe (3,9 km) of paarse route (13 km). De paarse leidt je langs alle hoogtepunten van Connecterra, inclusief hét adembenemende uitzichtpunt.

Start- en eindpunt: Toegangspoort Connecterra (vlakbij Maasmechelen Village)
Inkom: 3 euro

 

Wandeling in Limburg Kattevennen_ Sarah Belwriting (28)
Kattevennen © Sarah Claes

Kattevennen – Genk

Ook Kattevennen is een van de toegangspoorten tot het NP, op amper een drietal kilometer van het station van Genk. Enkele luswandelingen starten aan het planetarium, een van de 5 volkssterrenwachten van Vlaanderen.

De gele route (11,5 km) is zeker de moeite. Je wandelt voornamelijk door dennenbossen en passeert ook aan de Papendaalse plas. Een reis langs sterren en planeten én een deugddoende boswandeling op één dag? Hier kan het.

Start- en eindpunt: Cosmodrome, Planetariumweg 19, Genk

Wandelen in Limburg Connecterra_ Sarah Belwriting (28)
NP Hoge Kempen, Connecterra © Sarah Claes

Herstappe

Jan Zonder Vrees Wandeling

Wandeling in Limburg Herstappe_ Sarah Belwriting (2)
Herstappe © Sarah Claes

Zin in een gemoedelijke zondagse wandeling? Dan is deze wandelroute (5,5 of 10,5 km) in Herstappe ideaal. Het dorp telt amper een 80-tal inwoners en is daarmee de kleinste gemeente van België. Wat oppervlakte (1,35 m²) betreft is Herstappe bovendien ook de kleinste gemeente van Vlaanderen. Vanzelfsprekend leidt de wandellus je dus ook buiten dit dorpje, naar het naburige dorp Rutten.
Je wandelt hier door velden, langs kapelletjes, oude hoeves, holle wegen, lindebomen, … Deze route is niet erg uitdagend, maar wel een zeer rustgevende optie als je wil wandelen in Limburg.

Start- en vertrekpunt: Politiekantoor, Dorpsstraat
Afstand: 5,5 of 10,5 km
Route (bewegwijzerd): routeyou.com

 

De Vallei van de Zwarte Beek

Bijzondere beekvallei in de Lage Kempen

Wandeling in Limburg Vallei van de Zwarte Beek _ Sarah Claes (4)
Vallei van de Zwarte Beek, Koersel © Sarah Claes

Van Hechtel tot Diest loopt de Zwarte Beek, een zijrivier van de Demer. Het beekdallandschap is goed voor meer dan 1.500 hectare natuur én dus tientallen wandelingen door elzenbroekbossen, graslanden, heidevelden en zoveel meer.

Hét diertje dat dit natuurgebied kenmerkt is de watersnip. Deze vogel vind je niet veel meer in Vlaanderen. De meeste broedkoppels leven in deze vallei. Het bezoekerscentrum in Koersel (Beringen) heet dan ook toepasselijk De Watersnip. Hier starten een zevental wandelingen, maar je kan ook in de andere gemeentes starten: Hechtel-Eksel, Halen of Lummen.

Op de meest natte stukken van het gebied loop je over houten paden, maar sowieso zijn wandelschoenen in deze moerassige streek wel handig.

Mijn favorieten? In elk gebied raad ik de rode routes aan. Die zijn het langst en het meest gevarieerd.

Wandelingen in Limburg Vallei van de Zwarte Beek _ Sarah Claes (7)
Vallei van de Zwarte Beek, Meldert © Sarah Claes

Leuk vind ik bijvoorbeeld de rode wandeling in Zelem door heuvelachtig open valleigebied, visvijvers, kijkhutten om de vele vogels te observeren. Iets steviger – maar ook zeker doenbaar – is de rode wandeling (10 km) rond en op de Venusberg in Meldert met prachtig zicht op kleurrijke weides, veen en heide.

Ook een hele mooie wandeling is de rode route (7,10 km) in Koersel. Deze is wel enkel in het weekend toegankelijk omdat je deels over militair domein wandelt.

Start- en eindpunten:
– Bezoekerscentrum De Watersnip, Grauwe Steenstraat 7, Koersel (Beringen)
– Zelemsebaan 2, Meldert (Lummen)
– De Pastorie, Dorpsstraat 34, Zelem (Halen)
– Kruidentuin De Theepot, Ashoekstraat 2, Lummen

Routes (bewegwijzerd): natuurpunt.be en bijvoorbeeld ook routeyou.com/zelem-limburg of routeyou.com/meldert-venusberg 

 

Lees nog meer over wandelroutes in Limburg. Of in de Ardennen. Door Schotland. Of op de Azoren. 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

« »© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?