Wandelroutes in Limburg die je moét proberen – deel 1

Dat 2020 hét jaar is om ons eigen landje te verkennen, ik moet het je niet meer vertellen. Maar goed, aangezien het einde van je-weet-wel nog niet in zicht is, geef ik je hierbij nog wat tips om de natuur in de groenste provincie van Vlaanderen te (her)ontdekken! Deze natuurgebieden, korte en wat langere wandelroutes in Limburg heb ik hoogstpersoonlijk uitgetest en raad ik je dus absoluut aan!

In deel 1 van deze blogreeks ontdek je routes in Voeren, Lommel, aan het Schulensmeer en tussen Bilzen en Tongeren.

Wandelen in Limburg - Voeren
Bronnenwandeling © Sarah Claes

Voeren
“Mooiste wandeling van Vlaanderen”

Bronnenwandeling Voeren
Bronnenwandeling © Sarah Claes

In 2012 kreeg de Bronnenwandeling deze titel van Vlaanderen Vakantieland en toegegeven, de wandeling is inderdaad wel de moeite waard. Je wandelt door een heuvelachtig gebied met bossen, beekjes, bronnen en – in het juiste seizoen – bloesems. Onderweg kom je trouwens ook de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren tegen, een 17e-eeuws kasteel.

De standaardwandeling is nog geen 10 km lang en is goed bewegwijzerd. Het is geen zware wandeling, al stijg en daal je wel wat in dit landschap. Stevige wandelschoenen komen vooral op een regenachtige dag van pas omdat de paden dan modderig zijn.

Je breit er makkelijk nog wat kilometers aan door gebruik te maken van het wandelnetwerk in de Voerstreek. In principe start en eindigt de Bronnenwandeling aan knooppunt 54. Op de website van Wandelknooppunt stel je zelf een andere of langere route samen. Een combinatie met de Altenbroekwandeling, lijkt me bijvoorbeeld wel leuk.

Start- en eindpunt: Het Veltmanshuis, Kwinten 3B, 3790 Voeren
Afstand: 8,2 km (luswandeling)
Kaart en gpx: Bronnenwandeling

Bilzen - Tongeren Wandelroutes
GR128 Bilzen – Tongeren © Sarah Claes

Bilzen – Tongeren
GR-route door glooiend landschap

Ken je de Treinstappers of Groene Haltewandelingen? Deze routes hebben het voordeel dat je geen lus hoeft te maken om weer bij je wagen te geraken. Je kan simpelweg je wandeling starten in één station en eindigen in een ander.

Een leuke daguitstap in Limburgs groen is de Treinstapper Bilzen-Tongeren. In feite gaat het om een deel van de GR128, een wandelroute van 474 km doorheen heel Vlaanderen.

Het stukje tussen Bilzen en Tongeren bedraagt 22,5 km en voert je doorheen een glooiend landschap van graanvelden, moerasachtig gebied en bossen. Ook de imposante landcommanderij Alden Biesen ligt trouwens op je route, net als enkele middeleeuwse gebouwen in het eeuwenoude Tongeren.

Startpunt: station Bilzen
Eindpunt: station Tongeren
Afstand: 22,5 km
Kaart, gpx en beschrijving: wandelen.groteroutepaden.be

Wandelroutes in Limburg Schulensmeer
Schulensmeer © Tine Verhelst

Schulensmeer
Grasland en moerasgebied

Tussen Hasselt en Diest, op grondgebied van Lummen en Herk-de-Stad, ligt het Schulensmeer. Het moerassige natuurgebied waar dit meer deel van uitmaakt, het Schulensbroek, was eeuwenlang een groot natuurlijk overstromingsgebied. Meermaals per jaar stond het blank.

Schulensmeer Wandeling Blog
Schulensmeer © Sarah Claes

Tot er in de jaren 70 een wachtbekken werd aangelegd om het instromende water van de Demer en de bijrivieren in te perken.

Meestal is het meer 80 tot 90 ha groot, maar als het water bij grote toevloed de grenzen van de buitendijk bereikt is het met 150 ha zelfs het grootste binnenwater van Vlaanderen! Zwemmen in het meer mag trouwens niet, al kan je er wel allerlei andere watersporten beoefenen.

Aan het bezoekerscentrum starten 4 wandelingen, van 2 tot 10 km. De langste wandeling biedt je natuurlijk de knapste en meest gevarieerde uitzichten. Wil je enkel rond het meer wandelen? Dan kies je de oranje wandeling van 7 km.

Aan het einde van je wandeling kan je voor een frisse pint op een aangenaam terras terecht bij Brasserie ’t Vloot. Ook aan de Oude Toren in Schulen starten enkele wandellussen.

 

Let wel, de komende maanden vinden er herinrichtingswerken plaats in het Schulensbroek. Daardoor zijn sommige paden soms tijdelijk gesloten.

Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen óf Oude Toren van Schulen, Kiezelweg 119, Herk-de-Stad
Afstand: 2 tot 10 km (start bezoekerscentrum) of 5,5 tot 10 km (start Oude Toren)
Kaart: natuurpunt.be

Sahara Lommel Wandelen
Lommelse Sahara © Sarah Claes

Lommelse Sahara
Door zand en duinen

Een woestijn in Limburg? Wel ja, je hebt toch een beetje dat gevoel als je doorheen het losse zand en de duinen wandelt van dit natuurgebied dat deel uitmaakt van Bosland. Maar geen zorgen: de Lommelse Sahara biedt absoluut genoeg afwisseling.

Tijdens de bewegwijzerde ‘rode’ wandeling (12 km) passeer je ook langs (en doorheen) meren, naald- en loofbossen, paarse heide, een uitkijktoren en zelfs een opvallende voetgangersbrug. Het volledige gebied is 193 hectare groot. Het is dus perfect mogelijk om je wandeling te verlengen aan de hand van wandelknooppunten.

Startpunt: De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel
Afstand: 3 tot 12 km of meer
Kaart en gpx rode wandeling: routeyou.com

Deze slideshow vereist JavaScript.

Welke wandelroutes in Limburg heb jij al verkend?
Lees gerust even verder en ontdek tips om nog meer te wandelen in Limburg, in de Ardennen, Bosnië-Herzegovina of zelfs Ecuador, …

« »© 2024 Sarah Belwritingprivacyverklaring
Website by Quantum Leap.

Sarah Belwriting
× Hallo! Sarah hier. :) Kan ik je helpen?